19 okt 2022

Je bent geen Spreuken 31 vrouw

Je bent geen Spreuken 31 vrouw en je zult er ook nooit één worden. Dat komt niet omdat je het niet hard genoeg probeert of omdat je een mislukkeling bent maar dat komt omdat de vrouw van Spreuken 31 de personificatie van wijsheid is. De vrouw uit Spreuken 31 is wat er met ons gebeurt als we ervoor kiezen om met “wijsheid te trouwen”. 

Ik besef dat dit misschien een totaal nieuw concept voor je is, maar je gaat deze opvatting beter begrijpen als je naar het boek Spreuken in zijn geheel kijkt. 



Het boek Spreuken is een boek met wijsheidsliteratuur geschreven door o.a. Salomo. Het begin van het boek schetst een beeld van de wijze oude koning Salomo die bij zijn zoon zit. Hij legt hem de 2 keuzes uit die hij in dit leven heeft: hij kan kiezen tussen wijsheid of dwaasheid.

2 personificaties
In hoofdstukken 1-9 van Spreuken, verpersoonlijkt Salomo uitgebreid wijsheid en dwaasheid als vrouwen.
  • Spreuken 4:8-9 verwijst bijvoorbeeld naar Vrouwe Wijsheid wanneer hij zegt: Hou haar hoog en zij zal je verheffen. Zij zal je verheffen. Zij zal je vereren, als je haar omhelst. Zij zal je hoofd een bevallige krans geven, jou een sierlijke kroon schenken.
  • Spreuken 9:13 zegt over Vrouwe Dwaasheid: Vrouwe Dwaasheid in onrustig, louter onverstand; zij heeft nergens weet van. Zij zit bij de deur van haar huis, op een troon, op de hoogten van de stad om naar de voorbijgangers op de weg, die daardoor willen gaan te roepen...

Voor wie koos Salamo's zoon?
De hoofdstukken 10-31:9 van Spreuken definiëren gedetailleerd hoe het is om voor wijsheid te kiezen òf voor dwaasheid. Daarona komt Spreuken 31:10-31, ook wel bekend als het gelukkige einde. Tot dan weten we eigenlijk niet wie Salomo's zoon heeft gekozen. Koos hij voor Vrouwe Wijsheid of Vrouwe Dwaasheid?

Spreuken 31 beantwoordt de vraag. Vrouwe Wijsheid is niet langer zomaar een vrouw. Nu is ze een getrouwde vrouw. De zoon van Salomo heeft voor wijsheid gekozen en is als het ware met haar getrouwd. Wijsheid is erg productief voor hem. Nu wordt hij gerespecteerd, heeft hij een indrukwekkend bezit en zijn kinderen zijn goed gekleed.

Voor wie kies jij? 
Wanneer je als christelijke vrouw het boek Spreuken leest, is het niet de bedoeling dat je jezelf vergelijkt met Vrouwe Wijsheid. Wij horen ons te vergelijken met de zoon van Salomo die een beslissing moet nemen. Zullen we met Vrouwe Wijsheid of Vrouwe Dwaasheid trouwen?

*•.─────  ❁ ❁  ─────.•*

Ik hoef niet al die dingen te doen
Toen ik voor het eerst dit gezicht hoorde van Dr. Toews op de Cairn University, was het alsof er een pak van mijn hart viel. Ik hoef-niet-al-die-dingen-te-doen. 


Ontzagwekkend en wonderlijk gemaakt 
Dit doet er toe als je je realiseert hoe uniek God iedere vrouw geschapen heeft. We zijn niet allemaal naaisters. We zijn niet allemaal verkoopsters. We importeren niet allemaal ons voedsel van veraf. We hebben niet allemaal personeel in dienst. We zijn niet allemaal agrariërs en handelen niet allemaal in ontroerend goed, zoals de Spreuken 31 vrouw. Het is ook niet de bedoeling dat we allemaal vroeg opstaan ​​en elke nacht pas laat gaan slapen. We zijn niet allemaal moeder geworden. We zijn ook niet allemaal getrouwd.

Spreuken 31 geen to do lijst
Spreuken 31 kan geen to-dolijst zijn, omdat God in Zijn wijsheid niet allemaal dezelfde mensen wilde maken. Met eerbied gezegd: Hij is geen bakker die allemaal dezelfde koekjes bakt met steeds hetzelfde bakvormpje. In plaats daarvan wil God dat christelijke vrouwen voor “wijsheid” kiezen. Het kiezen van wijsheid ziet er voor iedere vrouw anders uit en is afhankelijk van haar cultuur, positie, capaciteiten en het seizoen van haar leven.

3 principes
Hoewel het kiezen van wijsheid er voor elke vrouw anders uit zal zien, zijn er drie wijsheidsprincipes die hetzelfde blijven:
  1. Het kiezen van wijsheid begint met het vrezen van de Heere. Liefdevolle eerbied hebben voor God is hèt grote thema van het Spreukenboek. Het wordt wel 20 keer genoemd: Spreuken 9:10 zegt: Het beginsel van wijsheid is de vreze des HEEREN en de kennis van de heiligen is inzicht.
  2. Zoek het bij de Heere wanneer je (meer) details nodig hebt. Het boek Spreuken is heel gedetailleerd als het gaat over wat dwaasheid en wat wijsheid is. Maar het boek is niet altijd helpend voor iedere situatie die zich voordoet. Als je merkt dat je vastloopt, vraag God om Zijn specifieke wijsheid die je zo hard nodig hebt in jouw situatie. Jakobus 1:5 zegt: Als er iemand van u in wijsheid tekortschiet, laat hij die dan vragen aan God, Die aan ieder overvloedig geeft en geen verwijten maakt, en ze hem gegeven worden.
  3. Rust in de Heere; in wat Hij gedaan heeft. Bevrijdt jezelf uit de onmogelijke to-dolijst van Spreuken 31. 1 Korintiërs 1:30 zegt: Maar uit Hem bent u in Christus Jezus, Die voor ons is geworden wijsheid van God en gerechtigheid, heiligheid en verlossing; opdat het zal zijn zoals geschreven is: Wie roemt, laat hij roemen in de Heere.


Rachel Schmoyer
Rachel Schmoyer is de vrouw van een predikant. Haar dagelijkse baan (eigenlijk, haar 24/7 baan) is moeder zijn van haar vier kinderen. Daarnaast schrijft ze graag. Neem een kijkje op Rachel Schmoyer en Read The Hard Parts. Via Etsy is het mogelijk om wat interessante dingen te kopen die met de Bijbel te maken hebben

*•.─────  ❁ ❁  ─────.•*

📌 Rachel, thank you so much for allowing me to translate your interesting and surprising blogpost into Dutch.

5 opmerkingen:



  1. Rachel what a wonderful message about the woman in Proverbs 31. I have always loved that particular chapter while at the same time struggling to be that wise woman. Your insight into the meaning of that chapter is so appreciated. God Bless!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Yes, agreeing with Debbie above, thank you for sharing this insight into the Proverbs 31. May we all seek wisdom and be women who fear the LORD!! God bless you!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. PS the comment is from Shayndel❤️

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heel duidelijk, Aritha. We zijn inderdaad niet allemaal naaisters of verkoopsters... Wat uit spreuken 31 spreekt, is vooral dat we onze man steunen in de weg van de HEERE. Dat onze man mede door ons, de HEERE kan dienen, zoals Hij dat waard is...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Thank you! I had not heard it taught this way before.

    BeantwoordenVerwijderen