19 sep 2020

GOED EN ZOET NIEUWJAAR

Door: ONE FOR ISRAEL (MESSIANIC JEWS IN ISRAEL)


Deuteronomium 32
הַאֲזִינוּ
Haazinu (geef oor!)


Het boek Deuteronomium, wordt afgesloten met het Lied van Mozes. Het is een lied dat bedoeld is om Israël wakker te maken uit de geestelijke slaap. Vanaf de tijd van de uittocht uit Egypte leed Israël aan een soort van geestelijk geheugenverlies waarbij ze de machtige verlossende werken van God voor Zijn volk - vanaf de tien plagen van Egypte - telkens vergaten wanneer er onvoorziene omstandigheden omstandigheden op hun pad kwamen.

Het lied van Mozes
Vlak voor zijn dood, werd Mozes door God gewaarschuwd dat Israëls opstandige gedrag alleen maar erger zou worden als hij eenmaal weg was. Daarom droeg God Mozes op om de mensen het lied van Deuteronomium 32 te componeren en het te onderwijzen als een constante herinnering aan Gods rechtvaardige en genadige karakter en hun eigen verantwoordelijkheid voor de gevolgen van hun rebellie (Deut 31:15-23). Kortom, Mozes moest Israël dit lied leren, zodat de natie zich nooit meer achter het excuus van vergeetachtigheid kon verschuilen (vs. 21).

En het zal gebeuren, wanneer veel verschrikkelijke dingen en noden het volk getroffen hebben, dat dit lied dan voor zijn aangezicht als getuige zal antwoorden; want het zal niet vergeten worden of uit de mond van zijn nageslacht verdwijnen. Want Ik ken zijn overleggingen die het heden maakt, voordat Ik het breng in het land dat Ik hun onder ede beloofd heb.

Eerst couplet
Het lied zelf heeft drie strofen. In het eerste worden Gods rechtvaardige, prijzenswaardige karakter en Zijn getrouwe uitvoering van Zijn verbondsverantwoordelijkheden tegenover Israël gedetailleerd beschreven (32:1-14). In de verzen 3 en 4 lezen we:

Deuteronomium 32:3 Want ik zal de Naam van de HEERE uitroepen; geef grootheid aan onze God! Hij is de rots, Wiens werk volmaakt is, want al Zijn wegen zijn een en al recht. God is waarheid en geen onrecht; rechtvaardig en waarachtig is Hij.


Tweede couplet
Het tweede couplet beschrijft Israëls toekomstige rebellerende acties - het vergeten van Gods vele reddende daden, het aanwakkeren van Gods toorn en het brengen van zijn rechtvaardige oordeel (32:15 -29). Zoals Mozes schrijft:


Maar toen Jesjurun vet werd, trapte hij achteruit – u bent vet, u bent dik, u bent vetgemest – toen verliet hij God, Die hem gemaakt heeft, hij versmaadde de Rots van zijn heil. Zij hebben Hem tot na-ijver gebracht met vreemde goden, met gruwelijke daden hebben zij Hem tot toorn verwekt ... de Rots Die u verwekt heeft, hebt u veronachtzaamd, en u hebt de God Die u gebaard heeft, vergeten.

Zelfs dan zal Gods oordeel getemperd worden door barmhartigheid. Hij zal zijn volk niet volledig vernietigen, hoewel ze zo dwaas hebben gehandeld (32:26-29).

Laatste couplet
De laatste strofe herinnert Israël eraan dat Gods oordeel zal komen, maar dat geldt ook voor Zijn verlossing, omdat God opnieuw Zijn waardigheid laat zien, die geprezen en gediend zal worden (Deut. 32:30-43). God zou de heidense naties als Zijn instrumenten kunnen gebruiken, maar Hij zal hen uiteindelijk oordelen voor hun aanvallen op Israël en zal Zijn in het nauw gebrachte volk volk zeker redden

Aan Mij komt de wraak en de vergelding toe, op het tijdstip dat hun voet wankelt. Voorzeker, de dag van hun ondergang is dichtbij, en spoedig komen de dingen die hen te wachten staan. Want de HEERE zal Zijn volk recht verschaffen, Hij zal berouw hebben over Zijn dienaren. Want Hij zal zien dat hun kracht is vergaan, en dat het met de gebondene en de vrije gedaan is.(Deut 32:35-36).

Situatie van Israël nu
Hoe passend is deze passage in het licht van onze situatie in het Midden-Oosten! Israël is omringd door degenen die vastbesloten zijn ons uit te roeien: Hamas-terroristen in Gaza en de Westelijke Jordaanoever, Hezbollah in Libanon, Al Qaeda en andere radicalen in de Sinaï en Syrië; om nog maar te zwijgen van de te verwachten nucleaire langeafstandsraketten van Iran. Terwijl het Westen eindelijk bewust wordt van de dreiging van islamitische jihadisten voor hun eigen burgers, wordt Israël nog steeds door de wereld veroordeeld voor het voeren van dezelfde strijd in zijn eigen achtertuin. Antisemitisme in woorden en daden heeft Joodse mensen in heel Europa bang gemaakt voor hun leven; velen voelen zich gedwongen hun identiteit te verbergen om persoonlijke aanvallen te vermijden.


God heeft Zijn volk niet vergeten
De profeet Zacharia voorspelde de vervulling van het "Lied van Mozes" in de laatste dagen, wanneer "alle naties van de aarde" zich tegen Jeruzalem zouden verzamelen (Zach 12:3b). Israël is vandaag de verlossende werken van de Heer in het verleden grotendeels vergeten en zelfs de wonderbaarlijke bevrijdingen van de staat Israël in de meer recente geschiedenis (sinds 1948). Maar de HEERE is Zijn volk niet vergeten, en Hij zal de zeer reële bedreigingen van Israëls vijanden (en de groeiende vijandigheid van voormalige vrienden) gebruiken om Israël eraan te herinneren dat Hij en Hij alleen de God van hun redding is.

Vredevorst, Yeshua de Messias
God zal Zijn volk verdedigen en Zijn verlossingsplan voor en door Israël voltooien. Door Zijn genadige tussenkomst en de uitstorting van zijn Geest, zal Israël op een dag met oprecht berouw  “naar Mij kijken, Mij aanschouwen, die zij doorstoken hebben” (Zach. 12:10) en verlost worden van de aanvallen van degenen die zich tegen God en Zijn volk verzetten, en tegen Zijn verlossingsplan (Zach 14). Meer dan ooit, moeten wij die de Heer liefhebben en Zijn wegen kennen, “bidden om de vrede van Jeruzalem” (Ps 122:6) en vooral dat Israël de Vredevorst, Yeshua de Messias, zou leren kennen. (Rom 10:1).


Goed en Zoet Nieuwjaar
Nu wij Joden Rosh Hashana vieren, het Joods Nieuwjaar, wensen we jou een Goed en Zoet Nieuwjaar  toe vol van Gods Shalom. 

=======================================================

ONE FOR ISRAEL (MESSIANIC JEWS IN ISRAEL)
Wij zijn een Israëlische bediening die is samengesteld uit Joodse en Arabische volgelingen van Yeshua (Jezus) die samen Israël tot zegen willen zijn door het evangelie online te delen, en de nieuwe generatie wedergeboren gelovigen les geeft op ons enige Hebreeuws sprekende Bible College in Israël. Ook helpen wij overlevenden van de holocaust door humanitaire hulp te verlenen.

ONE FOR ISRAEL (site)
FACEBOOK: ONE FOR ISRAEL
INSTAGRAM
TWITTER



6 opmerkingen:

  1. Wat een mooie wens, een goed en zoet leven.
    Ik had 'm nog nooit gehoord.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beautiful! Praise God!! Happy Sweet New Year to you Aritha!!
    Amen! God has not forgotten His people Israel!! It`s so exciting to see how He is bringing us back to Him, as it is written!!! Much love and thank you for sharing!! L`Shana Tova!! A good and sweet year to you dear Aritha!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dear Aritha God's promises never fail. I will continue to pray for Israel. Your heritage is rich and I as a Gentile have been blessed to be a part of God's blessings.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooie blog Aritha en zo waar. Goed en zoet nieuwjaar voor Israel en ons!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het is toch ongelofelijk dat God zoveel geduld opbrengt voor een volk dat telkens en telkens weer afdwaald. Maar Gods plan met Israel gaat door.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Welk geloof een mens ook zal hebben en naar welke kerk je ook zal gaan.
    God zal je helpen ook al zal je eens een ander pad inslaan.
    Goed en zoet zal hij inderdaad ons kunnen geven,
    maar ook slecht en zout behoort tot het leven.
    Wens je mooie dagen voor elke dag.

    BeantwoordenVerwijderen