18 aug 2022

Zilver in Gods hand

Een groep vrouwen deed een Bijbelstudie over het boek Maleachi. Toen ze hoofdstuk 3 bestudeerden, kwamen ze het vers tegen, waar staat:

En Hij zal zitten, louterend en het zilver reinigend: en Hij zal de kinderen van Levi reinigen, en Hij zal hen doorlouteren als goud en als zilver; dan zullen zij de HEERE een graanoffer brengen in gerechtigheid. 

 


Wat betekent dat?
De vrouwen verbaasden zich over de tekst. Wat zei dit over Gods karakter? Ze kwamen er niet achter en één van de vrouwen bood aan om meer te weten te komen over het proces van het zuiveren van zilver. Daarna zou ze de opgedane kennis met de anderen delen.

Naar de zilversmid
Die week belde de vrouw een zilversmid en maakte een afspraak om hem aan het werk te zien. Ze zei niets over de reden van haar interesse, behalve haar nieuwsgierigheid naar het proces van het zuiveren van zilver. Terwijl ze naar de zilversmid keek, hield hij een stuk ruw zilver boven het vuur en verhitte het. Hij legde haar uit dat je bij het zuiveren het zilver in het midden van het vuur moest houden waar de vlammen het heetst waren. Op die manier kon hij alle onzuiverheden eruit halen.

Nog een vraag
De vrouw dacht aan God. En aan het vers: "Hij zal zitten als iemand die zilver smelt en reinigt." Toen vroeg ze aan de zilversmid of het waar was dat hij de hele tijd bij het vuur moest blijven als hij het zilver zuiverde.


Wat de zilversmid antwoordde
De man antwoordde dat hij niet alleen het stuk ruwe zilver op zijn plaats hield, maar dat hij het zilver ook nauwkeurig in de gaten hield. Als hij het zilver ook maar één moment te lang in de vlammen zou houden, kon hij het weggooien. De vrouw zweeg even. Toen vroeg ze aan de zilversmid: "Hoe weet u wanneer het zilver genoeg gezuiverd is?" Hij glimlachte naar haar en antwoordde: "O, dat is gemakkelijk - tot ik mijn gezicht in het gesmolten zilver weerspiegeld zie."

Niet uit Gods oog
Dit was de les die de vrouw meenam naar de anderen. "Het vuur van beproeving zal je niet verteren. Je bent in Gods hand. Hij verliest je geen moment uit het oog en zal je niet in de steek laten. Hij loutert je, zodat je meer en meer op Hem gaat lijken."


Op God lijken (steeds meer)
Wat we als kind van God ook doormaken, het zal ons tot een beter mens maken en uiteindelijk zal het proces ons door Zijn genade veranderen naar het beeld en de gelijkenis van God. Dan gaan we Zijn karakter steeds meer reflecteren. Ze zullen Jezus in ons zien. 

2 Korinthe 3:18 Wij allen nu, die met onbedekt gezicht de heerlijkheid van de Heere als in een spiegel aanschouwen, worden van gedaante veranderd naar hetzelfde beeld, van heerlijkheid tot heerlijkheid, zoals dit door de Geest van de Heere bewerkt wordt.

Bron: Rev. Ronald Davis in Memoirs from the Word of God (volume 2)


💍  Dit verhaal las ik op Facebook. Ik ging op zoek naar de oorsprong en vond het in de genoemde bron. Daarna vertaalde ik het naar het Nederlands.
📷  Foto 1 en 3 zijn gemaakt door Tep Ro uit Phnom Penh
💬  Deel een bemoediging


7 opmerkingen:

  1. Wat een geweldig blog! Echt prachtig! Dankjewel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb nog wel de vraag hoe jij tegen teksten aankijkt dat namen kunnen worden uitgewist uit het boek des levens. Ik bedoel dan.. wat is onze eigen invloed op dit proces..?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ilona, daar blog ik nooit over maar ik heb er wel een bepaald mening over gevormd. John Piper zegt het mooier dan ik: https://www.desiringgod.org/interviews/can-i-be-blotted-from-the-book-of-life

      Verwijderen
  3. Oh Wow! How interesting. This message is wonderful. Pausing to reflect upon this lesson from your Bible study group.
    Thank you so very much for linking up with Sweet Tea & Friends this month my friend.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hi Aritha, lovely video, I agree with all he said. In the Bible gold and silver relate to wisdom and knowledge. God bless.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wauw wat mooi uitgelegd, over wanneer het zilver gezuiverd is ,

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Very good, and a comfort if there are trials.

    BeantwoordenVerwijderen