25 mei 2021

DE VERBONDEN: GODS BOUWSTENEN VOOR VERLOSSING

Door: David Herron (ONE FOR ISRAEL)


Als we naar de verbonden van de Bijbel kijken, zien we dat God een verlossingsplan heeft dat dwars door tijd, ruimte, geschiedenis en geografie heen werkt. En het is niet af!

Klassieke verbondsopvatting van gelovigen
God koos Abraham en zijn nakomelingen, daar was het volk Israël, het land Israël, de wet, de profeten en dichters die het Oude Testament samenvatten, als een climax die uitloopt op de geboorte van Jezus - het kruis, Zijn opstanding, de hemelvaart, de komst van de Heilige Geest en de geboorte van de kerk. Nu is het de rol van de kerk om te evangeliseren en meer zoals Jezus te worden in deze duistere wereld. Dan komt Jezus terug.

Geen plaats voor Joodse volk
Toch is het bovenstaande overzicht is onvolledig. Het mist de essentiële component van de voortdurende plaats van het Joodse volk in Gods verlossingsstrategie, hun voortdurende verbinding met het Land van Belofte en de dynamische synergie met de naties. De sleutel om deze kwestie aan te pakken, ligt in ons begrip van de Bijbelse verbonden.

Klassiek: twee verbonden
Genoemde klassieke opvatting ziet de Bijbel typisch als een verhaal van twee verbonden - het oude verbond dat aan het volk Israël werd gegeven op de berg Sinaï, en het andere dat het verving; het nieuwe verbond in het bloed van Jezus. 

Maar het probleem is dat er in feite vijf belangrijke verbonden in de Bijbel staan, niet slechts twee.

ELK VERBOND IS EEN BOUWSTEEN

Verbonden zijn de bouwstenen van Gods voornemens, en elk ervan heeft een rol te spelen bij de ontvouwing van Gods verlossingsplan. Het begrijpen van het raamwerk waarvoor God koos om dit verhaal op te hangen, is cruciaal om God en Zijn plan te begrijpen. 

Het raamwerk dat Hij heeft gekozen is Israël - vier van de vijf verbonden zijn met het volk Israël, en het vijfde werd ook binnen het volk en het land Israël gegeven. Wat velen niet beseffen, is dat de meeste van deze verbonden met Israël nog steeds van kracht zijn terwijl Gods plan zich verder blijft ontvouwen.

We zullen de voortdurende betekenis van het Joodse volk en het Beloofde Land nooit begrijpen als we de Bijbel op een simplistische manier opsplitsen in twee verbonden.

 

Vragen stellen
Om al deze verbonden te begrijpen, is het belangrijk om de volgende vragen te stellen:

  • Met wie is het verbond gesloten?
  • Wat wordt er aangeboden?
  • Is het voorwaardelijk of onvoorwaardelijk?
  • Tijdelijk of permanent?
  • Wat is het doel, de bedoeling?

Als we deze vragen over de eerste vier hoofdverbonden met Noach, Abraham, Mozes en David beantwoorden , kunnen we Gods grootse voornemens en het nieuwe Messiaanse verbond veel beter begrijpen.

Alleen Mozaïsche verbond vervuld
Alleen het derde verbond - het Mozaïsche verbond dat met het volk Israël op de Sinaï werd gesloten - is vervuld en vervangen door de eerste komst van Jezus. Hebreeën hoofdstuk 8 legt het op deze manier uit en citeert de profetie uit Jeremia 31:

Nu heeft Hij (Yeshua) echter een zoveel voortreffelijker bediening ontvangen, zoals Hij ook van een beter verbond Middelaar is: een verbond dat in betere beloften is vastgelegd. Immers, als dat eerste verbond onberispelijk geweest was, zou er voor een tweede geen plaats zijn gezocht. Want hen berispend zegt Hij tegen hen: 

"Zie, de dagen komen, spreekt de Heere, dat Ik met het huis van Israël en met het huis van Juda een nieuw verbond zal sluiten, niet overeenkomstig het verbond dat Ik met hun vaderen gesloten heb, op de dag toen Ik hen bij de hand nam om hen uit het land Egypte uit te leiden. Want zij bleven niet in Mijn verbond en Ik heb geen acht meer op hen geslagen, zegt de Heere. Want dit is het verbond dat Ik met het huis van Israël sluiten zal na die dagen, zegt de Heere: Ik zal Mijn wetten in hun verstand geven en Ik zal die in hun hart schrijven. Ik zal hun tot een God zijn, en zij zullen Mij tot een volk zijn. En zij zullen beslist niet ieder zijn naaste en ieder zijn broeder onderwijzen en zeggen: Ken de Heere. Want zij allen zullen Mij kennen, van klein tot groot onder hen. Want Ik zal wat hun ongerechtigheden betreft genadig zijn en aan hun zonden en hun wetteloos gedrag beslist niet meer denken."

Als Hij spreekt van een nieuw verbond, heeft Hij daarmee het eerste voor verouderd verklaard. En wat oud is verklaard, staat op het punt te verdwijnen. (Hebreeën 8:7-13)


WAT IS HET "OUDE" VERBOND?

Verbond met Noach nog steeds van kracht
Als de schrijver van Hebreeën over het “oude” verbond spreekt, verwijst hij dan naar het verbond dat God met Noach sloot (Genesis 8:20 - 9:17)? God beloofde dat hij de aarde nooit meer zou overspoelen en produceerde een regenboog om de deal te bezegelen. Nee. Dat verbond is nog steeds van kracht - het zal alle generaties duren.

Het zal gebeuren, als Ik wolken boven de aarde breng en de boog in de wolken gezien wordt, dat Ik aan Mijn verbond zal denken, dat er is tussen Mij en u en alle levende wezens van alle vlees. Het water zal nooit meer tot een vloed worden om alle vlees te gronde te richten. Als deze boog in de wolken is, zal Ik hem zien, en denken aan het eeuwig verbond tussen God en alle levende wezens van alle vlees dat op de aarde is.  (Genesis 9:14-16)



Verbond met David is nog steeds van kracht
Zou het het verbond kunnen zijn dat God met David sloot (2 Samuël 7: 12-16)? God beloofde dat er altijd een afstammeling van het Huis van David op de troon zou zitten, voor altijd. Welnu, we weten dat Jezus uit het huis van David kwam en dat Hij nu regeert en regeert aan de rechterhand van de Vader. Dit verbond bestaat nog steeds.

Weet u niet dat de HEERE, de God van Israël, voor eeuwig het koningschap over Israël aan David gegeven heeft, aan hem en aan zijn zonen, door een met zout bekrachtigd verbond? (2 Kronieken 13: 5)

Verbond met Abraham nog steeds van kracht
Misschien was het het verbond dat God met Abraham sloot? God beloofde Abraham ten eerste dat hij de vader van velen zou zijn, ten tweede dat hij het land Israël zou beërven, en ten derde dat door hem de hele wereld gezegend zou worden. Om hen daarvan van te verzekeren deed Hij precies dezelfde drie beloften aan Abrahams zoon Izak (Genesis 26:3-5), en dan weer aan zijn kleinzoon Jacob (Genesis 28:12-15), de vader van de twaalf stammen van Israël. Dit verbond staat nog steeds volgens Psalm 105:8-11

Hij denkt aan Zijn verbond voor eeuwig, aan de belofte die Hij gedaan heeft, tot in duizend generaties, aan het verbond dat Hij met Abraham gesloten heeft, en Zijn eed aan Izak. Voor Jakob heeft Hij het vastgesteld als een verordening, voor Israël als een eeuwig verbond, door te zeggen: Ik zal u het land Kanaän geven, het gebied dat uw erfelijk bezit is. Psalm 105:8-11



Mozaïsche verbond vervuld in Jezus
Hoe zit het met het Mozaïsche verbond? Het verbond dat God met Mozes op de Sinaï sloot, had een specifiek doel: het was om ons te laten zien in hoeverre we niet voldoen aan de normen van God. Volgens Galaten 3:19 is de wet als een “schoolmeester” die ons helpt om ons naar de Messias te leiden door ons te laten zien dat we hem nodig hebben en ons onvermogen om te leven zoals God wil dat we doen. Het laat ons zien dat we vergeving en bovennatuurlijke kracht nodig om een ​​leven te leiden dat Hem behaagt.

Mozaïsche verbond vervangen door Messias
Deze wet was een tijdelijk en voorwaardelijk verbond, en het Nieuwe Verbond wist de wet niet uit, maar vervult het. Jezus voltooide de wet voor ons, omdat wij dat niet konden. Welk verbond is er vervangen door de komst van de Messias? Maar één. Het Mozaïsche verbond.

De komst van het Nieuwe Verbond heeft de manier waarop we het Mozaïsche verbond vandaag begrijpen radicaal veranderd, maar het veranderde niet Gods beloften aan Noach, Abraham of David.

Gaat God door met Israël?
De cruciale vraag is nu: wordt verondersteld dat Gods bedoelingen in het Abrahamitische Verbond (het volk Israël creëren, hen in het land Israël plaatsen en ze tot een zegen voor de hele aarde maken) om de een of andere reden nog steeds doorgaan?
 
HET VOORTDURENDE VERBOND MET ABRAHAM

Als we kijken naar de beloften die God niet alleen aan Abraham doet, maar die hij ook aan Isaak en ook aan Jacob herhaalt, kunnen we zien dat er geen sprake is dat de belofte om het land te beërven een tijdslimiet heeft. Juist het tegenovergestelde. Maar waarom was het belangrijk om hen dat land te geven?


Precies zoals de Schriften leren
We beginnen in te zien dat er dingen in de Bijbel zijn voorzegd over plaatsen en gebeurtenissen die gewoon nog niet hebben plaatsgevonden, maar die zeker zullen gebeuren - niet alleen in spirituele zin, maar ook in reële, geografische en historische zin. God gebruikte een echte natie en een echt land om ons onze echte Messias op een specifieke locatie en tijd in de geschiedenis te brengen. Op dezelfde manier worden Zijn doeleinden voortdurend ontvouwd en vervuld, precies zoals Hij in Zijn Woord ons voorzegd heeft.

Gods raadsbesluit houdt stand
De samenhang van de Schriften zodra we erkennen dat het verbond met Abraham niet is beëindigd door de komst van de Messias. Dit geldt in het bijzonder voor enorme hoeveelheden profetie over Gods omgang met het Joodse volk door de ballingschap heen, wegens ongehoorzaamheid en vervolgens herstel en zegen. God doet wat Hij zegt. Zijn raadsbesluit houdt stand.

Die vanaf het begin verkondigt wat het einde zal zijn, van oudsher de dingen die nog niet plaatsgevonden hebben; Die zegt: "Mijn raadsbesluit houdt stand en Ik zal al Mijn welbehagen doen." Jesaja 46:10

Verbazingwekkend nieuw licht op Bijbel
Als we de Bijbel op deze manier bekijken - het lezen alsof het echt betekent wat het zegt - zien we bekende passages in een verbazingwekkend nieuw licht. De twintigste eeuw zag de vervulling van verschillende beloften die in de Schrift al waren geprofeteerd - het opnieuw bijeenbrengen van Israël, de heropleving van de Hebreeuwse taal, het herstel van de sjekel als betaalmiddel, het versnellen van wereldwijde reizen en een explosie van kennis om er maar een paar te noemen. 

Wat zeiden de profeten?
Er moet nog veel komen, maar zijn we er klaar voor? Weten wij eigenlijk wat de profeten hebben gezegd? Of dacht u dat het Oude Testament niet langer belangrijk was?



Ik zeg u dat Hij hun met spoed recht zal doen. Maar zal de Zoon des mensen, als Hij komt, wel het geloof op de aarde vinden? Lukas 18:8

 =======================================================

ONE FOR ISRAEL (MESSIANIC JEWS IN ISRAEL)
Wij zijn een Israëlische bediening die is samengesteld uit Joodse en Arabische volgelingen van Yeshua (Jezus) die samen Israël tot zegen willen zijn door het evangelie online te delen, en de nieuwe generatie wedergeboren gelovigen les geeft op ons enige Hebreeuws sprekende Bible College in Israël. Ook helpen wij overlevenden van de holocaust door humanitaire hulp te verlenen.

ONE FOR ISRAEL (site)
FACEBOOK: ONE FOR ISRAEL
INSTAGRAM
TWITTER

1 opmerking: