4 okt 2022

De Doe-Niets Dag (Jom Kipoer)

Door: ONE FOR ISRAEL (MESSIANIC JEWS IN ISRAEL)

Vanavond na zonsondergang begint Jom Kippoer. Het is de heiligste dag op de Joodse kalender. De straten zijn bizar stil omdat het gebruik van de auto afgekeurd wordt. Daardoor kunnen de kinderen veilig midden op de weg fietsen. Jom Kipoer is een dag van bezinning en reflectie, vasten en bidden.

Lees ook: Aliza's Jom Kippoer


Jom Kipoer maakt deel uit van het Mozaïsche verbond, maar spreekt ook krachtig tot ons in het nieuwe verbond van de Messias. Zoals alle Bijbelse feesten en heilige dagen, verwijst Jom Kipoer rechtstreeks naar Jezus en de verzoening die Hij voor ons kocht aan het kruis. Toen Hij Zijn ziel opgaf, verklaarde Hij: "Het is volbracht!" Er is voor onze zonde betaald en we kunnen vrijuit gaan, zodra we in Hem geloven.

Alleen de hogepriester actief
Hoewel anders dan de voorgeschreven Grote Verzoendag in het oude Israël, is Jom Kipoer in beide gevallen een dag waarop de meeste mensen niet veel doen. En dit is een heel belangrijk punt. Als je goed oplet tijdens het lezen van de Bijbelse richtlijnen, merk je dat alleen de hogepriester actief is op Jom Kipoer, maar de gemeente niet. Hierin ligt vandaag een grote les voor ons.


DE ALLERBELANGRIJKSTE ACTIES VAN DE HOGEPRIESTER


“Aäron moet zijn beide handen op de kop van de levende bok leggen en al de ongerechtigheden van de Israëlieten belijden, al hun overtredingen, overeenkomstig al hun zonden. Hij moet die op de kop van de bok leggen en hem door de hand van een man, die daarvoor gereedstaat, de woestijn in sturen.” (Leviticus 16:21).


In dit hoofdstuk worden 81 werkwoorden gebruikt om het verzoeningswerk van de hogepriester te beschrijven. Opmerkelijk is dat er in dit hoofdstuk slechts vier werkwoorden zijn die tot de lezer zijn gericht, wat hij moet doen (Leviticus 16:29-31). Elk van de vier werkwoorden die tot de lezer zijn gericht, zijn reacties op het werk van verzoening, maar deze acties dragen absoluut niets bij aan de verzoening zelf.

Er is niets dat we kunnen doen om voor onze zonden te boeten.


Verzoening wordt ontvangen door geloof – geloof in het volbrachte werk van de Hogepriester. Laten we ons verheugen in het volbrachte werk van onze Hogepriester terwijl Yom Kippur, de Grote Verzoendag nadert.

"Maar toen is Christus verschenen, de Hogepriester van de toekomstige heilsgoederen. Hij is door de meerdere en meer volmaakte tabernakel gegaan, die niet met handen is gemaakt, dat is: die niet van deze schepping is. Hij is niet door bloed van bokken en kalveren, maar door Zijn eigen bloed eens en voor altijd binnengegaan in het heiligdom en heeft daardoor een eeuwige verlossing teweeggebracht. Want als het bloed van stieren en bokken en de as van de jonge koe, op de verontreinigden gesprenkeld, hen heiligt tot reinheid van het vlees, hoeveel te meer zal het bloed van Christus, Die door de eeuwige Geest Zichzelf smetteloos aan God geofferd heeft, uw geweten reinigen van dode werken om de levende God te dienen!” (Hebreeën 9:11-14).

 


U ZULT GEEN WERK DOEN

"Op diezelfde dag mag u geen enkel werk doen, want het is de Verzoendag, om voor het aangezicht van de HEERE, uw God, verzoening voor u te doen." (Leviticus 23:28).

Deze exacte zin in het Hebreeuws (“u zult geen werk doen”) komt maar zeven keer voor in de hele Hebreeuwse Bijbel (Exodus 12:16; Leviticus 16:29; 23:3, 28, 31; Numeri 29:7; Jeremia 17:22). Zes van de teksten staan in de Thora. Van deze zes gebeurtenissen zijn er vier bevelen die specifiek verband houden met de Grote Verzoendag (Lev 16:29; 23:28, 31; Num. 29:7). Het komt voor het eerst voor in Exodus 12:16 als het gaat over de instructies betreffende Paasfeest.


Ik vind het zo ongelooflijk bemoedigend dat op twee van de meest belangrijke dagen op onze kalender, Pesach en Jom Kipoer, God het volk van Israël gebood om geen enkel werk te doen.


We hebben absoluut niets om bij te dragen aan onze verlossing van de slavernij van de zonde (Pascha), en niets om bij te dragen aan onze verzoening (Grote Verzoendag) als Gods volk. Ons wordt bevolen om niet te werken omdat dit uitsluitend het werk van God is, en aan Hem komt alle eer toe!

“Genade zij u en vrede van God de Vader en van onze Heere Jezus Christus, Die Zichzelf gegeven heeft voor onze zonden, opdat Hij ons zou ontrukken aan de tegenwoordige slechte wereld, overeenkomstig de wil van onze God en Vader. Hem zij de heerlijkheid in alle eeuwigheid. Amen.” (Galaten 1:3-5).

Uit: een devotional van Dr. Seth Postell.
Lees ook Seths boek: Mozes lezen, Jezus zien


----------------------------------------------------------------------------------------------------

ONE FOR ISRAEL (MESSIANIC JEWS IN ISRAEL)
Wij zijn een Israëlische bediening die is samengesteld uit Joodse en Arabische volgelingen van Yeshua (Jezus) die samen Israël tot zegen willen zijn door het evangelie online te delen, en de nieuwe generatie wedergeboren gelovigen les geeft op ons enige Hebreeuws sprekende Bible College in Israël. Ook helpen wij overlevenden van de holocaust door humanitaire hulp te verlenen.

2 opmerkingen:

  1. How wonderful that all the work for our atonement has been done. And it's remarkable how many creatures and other aspects have to be used for something that is only a figure of the true work of atonement by Christ.

    BeantwoordenVerwijderen