22 mrt 2024

Verschillende soorten vasten: Ramadan en Poerim (2)

Door: ONE FOR ISRAEL (MESSIANIC JEWS IN ISRAEL)
Vertaald door Aritha

Dit jaar valt Poerim, dat het verhaal van Esther viert, precies midden in de Ramadan, op 23-24 maart.


Esther kwam op voor Israël
Esther kwam op voor het volk Israël, ook al kon het haar haar leven kosten, en voorkwam zo de totale vernietiging van de Joden. Het verhaal wordt hardop voorgelezen in Joodse gemeenschappen over de hele wereld.

Het is ook opmerkelijk dat Esther zelf een vasten afkondigde voor het hele volk Israël, waarbij ze drie dagen en nachten lang niets aten of dronken. 

Extreem vasten
Het was een extreme vorm van vasten, maar het was een erg extreme situatie. Zoals vaak wordt vermeld, komt de naam van God nooit in het hele boek Esther voor, maar de mensen baden en vastten, en God hoorde hun gebeden en handelde op de meest opmerkelijke manier ten behoeve van hen. 

Haman wilde Israël vernietigen, maar God...
Het decreet van Haman dat mensen in het hele Perzische rijk aanmoedigde om de Joden te doden, werd niet door de Perzische koning ingetrokken, maar er werd toestemming verleend om het Joodse volk zichzelf te laten verdedigen. Het lijkt allemaal opmerkelijk relevant in onze tijd, nietwaar? De boze geest van Haman (die een Amalekiet was) is nog steeds op jacht, in een poging Israël te vernietigen. De problemen houden niet op, maar op de een of andere manier zal God ons redden.

Op diezelfde dag gaf koning Ahasveros aan koningin Esther het huis van Haman, de tegenstander van de Joden; en Mordechai kwam bij de koning, want Esther had verteld wat hij voor haar was. Vervolgens deed de koning zijn zegelring af, die hij van Haman afgenomen had, en gaf die aan Mordechai. Esther stelde Mordechai aan over het huis van Haman. Esther sprak opnieuw in de tegenwoordigheid van de koning. Zij viel aan zijn voeten neer, huilde en smeekte hem het onheil van Haman, de Agagiet, en zijn plan dat hij tegen de Joden had bedacht, weg te nemen.

Bij de Joden was er licht en blijdschap, vreugde en eer. En in elk gewest en in elke stad waar het woord van de koning en zijn wet was aangekomen, was er bij de Joden blijdschap en vreugde, en waren er maaltijden en vrolijke dagen. Velen uit de volken van het land werden Jood, omdat angst voor de Joden op hen was gevallen.

Instelling van Poeriem.
Het verhaal van Esther eindigt met een viering voor het Joodse volk en de instelling van het Poerimfeest, maar alleen al het aantal Israëls vijanden dat werd gedood, “75.000 van degenen die hen haatten”, leent zich niet voor een politiek correct sprookje. De Bijbel staat vol met zulke verhalen, en we moeten allemaal beslissen wat we ermee doen. Veel niet-joden uit die tijd  sloten zich bij het huis van Israël en werden een deel van het volk van God. 



Meebidden
Wij bidden vurig dat er velen gered zullen worden, zowel in Israël als in Gaza. Bid met ons mee voor alle volkeren in het Midden-Oosten: voor degenen die gevangen zitten in de Islam, voor Joodse mensen die hun Messias nog niet kunnen zien, en voor christenen die weliswaar de tradities volgen maar Jezus niet met hun hart kennen als hun persoonlijke Heer en Redder!

---

ONE FOR ISRAEL (MESSIANIC JEWS IN ISRAEL)
Wij zijn een Israëlische bediening die is samengesteld uit Joodse en Arabische volgelingen van Yeshua (Jezus) die samen Israël tot zegen willen zijn door het evangelie online te delen, en de nieuwe generatie wedergeboren gelovigen les geeft op ons enige Hebreeuws sprekende Bible College in Israël. Ook helpen wij overlevenden van de holocaust door humanitaire hulp te verlenen.

ONE FOR ISRAEL (site)
FACEBOOK: ONE FOR ISRAEL
INSTAGRAM
TWITTER

1 opmerking:

  1. ESTHER
    If, being purified for her king
    With oil of myrrh, with spices,

    She could be found by the king
    To be lovable,

    And could bring solemn truth
    To her king's attention,

    And enact justice upon
    Her people's oppressors,

    All rooted in the nobility that said,
    "If I perish, I perish".

    BeantwoordenVerwijderen