1 mrt 2021

10 tips om kerkpijn te verwerken

De kerk kan je pijn doen. Geen enkele kerk is perfect. Meestal is de pijn die veroorzaakt wordt door kerkleiders (of gemeenteleden) niet opzettelijk, maar dat maakt de pijn er niet minder om. 

Mijn kerkpijn
Mijn eigen kerkpijn komt regelmatig naar boven. 


Iemand verwoordde het ooit zo:

Ik rouwde jarenlang om het verlies van onze kerk. Ik was bang dat ik altijd achterdocht zou voelen jegens mensen in het algemeen, en kerkleiders in het bijzonder.

Dat herken ik. Is de kerk voor jou ook een bron van pijn geweest? Dan hoop ik dat je wat hebt aan de 10 tips die ik vandaag deel. 

10 tips om kerkpijn te verwerken
  1. Erken kerkpijn. Minimaliseer de pijn niet maar laat het er zijn. Diepe pijn kan gaan etteren en je leven blijven beïnvloeden als je het wegstopt. Een emotioneel trauma is hetzelfde als een fysiek trauma. Erken het. Erken ook de gevoelen die er bij horen (je woede, je angst, je verdriet). Laat het er zijn.
  2. Neem tijd om te rouwen. Er is geen tijdschema voor rouw na een kerkletsel. Neem net zo lang tijd om te rouwen als je nodig hebt en niet hoelang je omgeving het je "toestaat".*
  3. Bid! Breng je pijn en verdriet naar Jezus. Hij is degene die gebroken harten geneest. In tijd van kerkscheuring (2004) ontving mijn man anonieme dreigbrieven, toen hij als één van de weinige kerkenraadsleden zich niet afscheidde. Tip: Krijg jij ook emails of nare brieven? Het beste is om de brieven en hun anonieme schrijvers voor God neer te leggen zoals Hizkia deed. Lees ze aan Hem voor, vertel Hem wat het bij je teweegbrengt. Vraag Hem om hulp.
  4. Neem geen wraak. Weersta de neiging om wraak te nemen. Het zal de zaken alleen maar erger maken. Koester geen boze fantasieën maar neem je gedachtes gevangen. Breng degenen die je verkeerd behandeld hebben ook niet in diskrediet door te roddelen. "Wreek uzelf niet, geliefden, maar laat ruimte voor de toorn, want er staat geschreven: Mij komt de wraak toe, Ik zal het vergelden, zegt de Heere." God roept ons om onze woede aan Hem over te geven.
  5. Zoek hulp. Neem tijd voor zielzorg. Het helpt om een ​​objectieve derde partij te hebben die feiten en gevoelens kan onderscheiden. Een christelijke counselor kan je helpen om een ​​bijbels perspectief te behouden, terwijl jij je door je pijn heen werkt. Met hem of haar kan je je gevoelens delen en je trauma verwerken. 
  6. Bereidheid om te vergeven. Vergeven is niet gemakkelijk. De bereidheid om te vergeven komt je ten goede, omdat het je in staat stelt de pijn en bitterheid los te laten. Het is een proces van tranen maar met Gods hulp is wel mogelijk. Geef dit een plek in je gedachten.
  7. De kerk is God niet. Maak onderscheid tussen de kerk (die je onterecht kwetste) en het karakter van God. Jezus sprak Zijn meest harde woorden uit aan het adres van de religieuze leiders die mensen oordeelden, bekritiseerden, onderdrukten en buitensloten. Gooi het kind niet met het badwater weg. 
  8. Leer dealen met restpijn. Als een kerk je vertrouwen heeft beschaamd, kan het idee van kerkgang  ongemakkelijk voelen en zelfs angstgevoelen veroorzaken. Evenzo kunnen er bepaalde Bijbelgedeeltes zijn gebruikt om je te manipuleren, die nu pijnlijke gevoelens oproepen als je deze gedeeltes hoort. Wees niet hard voor jezelf. Leer begrijpen dat deze restpijn het gevolg is van wat je meegemaakt heb. Wees er transparant over naar anderen toe, zodat er ruimte komt voor begrip bij de ander
  9. Deel je verhaal. Wanneer je groeit in de verwerking van de kerkpijn, ontstaat er ruimte om je verhaal te delen. Door bepaalde dingen te delen, is het mogelijk dat je hoop biedt aan degenen die ook door de kerk zijn gekwetst.
  10. Neem de tijd om een nieuwe kerk te zoeken. Zoals je tijd neemt om te rouwen, neem ook voldoende tijd om daarna een nieuwe kerk te zoeken. Vraag God om je (eventuele) angst en onzekerheid te vervangen door liefde voor Zijn kinderen, ondanks de pijnlijke ervaring die je opgedaan hebt. Wie weet ben jij precies degene die deze nieuwe gemeente nodig heeft. 

* Je zult het verlies van een geliefde (wie of wat dan ook) niet 'overwinnen' ... Je zult genezen en je zult jezelf weer opbouwen rond het verlies dat je hebt geleden. Je zult weer heel zijn, maar je zult nooit meer dezelfde zijn."  Elisabeth Kubler

👇   Tips? Deel ze in een reactie.

8 opmerkingen:

  1. Tja..... de kerk kan je in de steek laten maar God gelukkig niet bij Hem kun je altijd schuilen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. What happened to you in 2000-2004, Aritha?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi en waardevol Blog, Aritha!
    (Had ik een aantal jaren geleden wel willen lezen🤗)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dit herken ik natuurlijk wel. Het is wel goed om te lezen dat de pijn bij anderen ook lang duurt. Dat geeft hoop dat het bij mij ooit 'slijt'.
    Kerkpijn heeft veel impact omdat het met ons geloof in God te maken heeft denk ik. En omdat je het niet verwacht van mensen die God kennen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een nare tijd hebben jullie gehad. Maar als ik zo je blog lees, ben je dat wel te boven. En met Gods hulp.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hi Aritha,
    what came into my mind as I read your post was 'God does not live in a house made with hands'. Acts ch. 7 v. 48. We, as believers, are the body of Christ on earth, the true 'church'. Don't worry about what was done in the past in those buildings, the devil wants you to keep a record of those wrongs, and the battle is not with flesh and blood - it is spiritual. God bless you with all He has for you in Jesus.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hi Aritha Sorry to hear about your church pain and thank you for your honest sharing. Look how God is using the experience already as you have put all this together to help others. And you are shining Jesus` light for others by lending a helping hand and heart of understanding and love. God bless you as He brings you into a new congregation and in the meanwhile your place here is your ministry as we all are being built together as living stones in Christ! Much love!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. The apostle Paul had a great deal of "church pain"; it is a big test. "Thou knowest this, that all who [are] in Asia, of whom is Phygellus and Hermogenes, have turned away from me."
    It is good that we know that the Lord has His hand on all. And we can follow the example of Daniel: "And whilst I was speaking, and praying, and confessing my sin and the sin of my people Israel, and presenting my supplication before Jehovah my God for the holy mountain of my God; whilst I was yet speaking in prayer, the man Gabriel, whom I had seen in the vision at the beginning, flying swiftly, touched me about the time of the evening oblation", accepting the sin as our own.

    BeantwoordenVerwijderen