15 mrt 2023

Zalig zijn de vredestichters (2)

Zalig zijn de vredestichters, want zij zullen zonen van God genoemd worden. Mattheüs 5:9

Vredestichters zijn mensen die vrede brengen aan anderen, omdat ze die zelf hebben. Iemand die met een onopgelost conflict in zijn eigen hart leeft, kan anderen geen vrede brengen.



Conflicten lijken sommige mensen te achtervolgen. De reden dat het hen volgt, is dat het in hen leeft. Waarmee je gevuld bent, zal uit je vloeien als andere mensen tegen je aan botsen. Je kunt niet geven wat je niet hebt.

Hoe krijg je rust?
Vrede in je hart vloeit voort uit zuiverheid in je leven. Let op de volgorde: "Zalig de reinen van hart, want zij zullen God zien" (Matteüs 5:8). "Zalig zijn de vredestichters, want zij zullen kinderen van God genoemd worden" (5:9). Er is een directe verbinding.

Maar de wijsheid die van boven is, is ten eerste rein, vervolgens vreedzaam. (Jakobus 3:17)

Eerst puur, dan vreedzaam - er is een bepaald orde. De vrede van het hart vloeit voort uit de zuiverheid van het leven. Waarom? Zuiverheid van hart is 'één ding willen'. De persoon die één ding wil, is iemand die vrede kan hebben. De onzuiver persoon heeft een hart dat fundamenteel verdeeld is. Hij of zij wil twee tegenstrijdige dingen tegelijk. Zolang dat onopgeloste conflict woedt, is er geen vrede. Jacobus spreekt hierover

Vanwaar al die strijd en al die conflicten in uw midden? Vloeien ze hier niet uit voort: uit uw hartstochten, die in alle delen van uw lichaam strijd voeren? U verlangt naar iets en krijgt het niet. U benijdt anderen en beijvert u om dingen te bemachtigen en kunt ze niet krijgen. U maakt ruzie en voert strijd, maar u krijgt niet, omdat u niet bidt. Jakobus 4:1-2

Passies zijn "in oorlog" in de kern van de verdeeldheid zaaiende persoon. Als deze persoon tot een punt was gekomen om één ding te willen, zouden ze een middel hebben om met hun passies om te gaan. Maar zonder zuiverheid merkt deze persoon dat hij constant 'hinkt tussen twee meningen, gedachten', om de prachtige uitdrukking van Elia te gebruiken. Hij is een dubbelhartig man, onstabiel in al zijn wegen (Jakobus 1:8).

Daarom zegt de Bijbel: "Er is geen vrede voor de goddelozen" (Jesaja 57:21). De goddelozen kunnen geen vrede hebben omdat ze niet rein zijn. Vrede vloeit voort uit zuiverheid, dus hoe meer je zuiverheid nastreeft, hoe meer je vrede in je hart zult ontdekken en genieten. Hoe meer je toegeeft aan onzuiverheid, hoe meer conflicten, verstoringen en rusteloosheid je zult ervaren.

Rust brengen aan anderen
Vredestichters zijn mensen die vrede brengen aan anderen, omdat ze zelf vrede hebben.

De meesten van ons kunnen denken aan een relatie die niet is geëindigd zoals we hadden gewild dat het zou eindigen. We leven in een gevallen wereld, en zelfs op ons best zijn we zondaars in het proces van herstel. 

💔 Soms bevinden we ons op een plek waar we geen vrede kunnen sluiten. We voelen ons zoals David in Psalm 55. Hoe leef je daarmee? Daarover de volgende keer.

----

💡 Deze serie (Colin Smith behandeld de zaligsprekingen uit Mattheus 5) gaat over heiliging: het gaat er niet om hoe je christen wordt; het gaat erom hoe je groeit als christen

Er is geen doctrine in de Bijbel waar christenen meer mee worstelen dan met de doctrine van heiliging. Het is belangrijk om te onthouden dat heiliging een reis is waarin elke christen vooruitgang boekt. Maar geen enkele christen voltooit de reis in dit leven.

👉 Volgende keer: hoe je groeit als christen

© Colin S Smith. Website: OpentheBible.org

---

3 vragen bij Jacobus 3:17
  1. Volgens de Bijbel kan alleen een zuiver hart vrede hebben. Wat zijn enkele manieren waarop we onze harten kunnen zuiveren en vrede kunnen vinden te midden van onze innerlijke strijd?
  2. De Bijbel zegt dat een onzuiver persoon een hart heeft dat fundamenteel verdeeld is. Hoe kunnen we ons hart verenigen en de strijd tussen ons verlangen naar God en ons verlangen naar zonde overwinnen?
  3. Jakobus 3:17 zegt dat de wijsheid die van boven komt, vreedzaam is. Hoe kunnen we ons verlangen naar wijsheid gebruiken om onze innerlijke strijd te overwinnen en vrede te vinden?

2 opmerkingen: