7 okt 2023

DE BIJBEL LEZEN IN GAZA

Door: ONE FOR ISRAEL (MESSIANIC JEWS IN ISRAEL)

Hij wikkelde het weer in de doek, legde het voorzichtig terug in het gat in de muur en bedekte het met een baksteen. Niemand zou ooit raden dat het daar was. Ali (niet zijn echte naam) was gefascineerd door de Bijbel. Hij had een Bijbel-app gedownload op zijn telefoon, maar een oom had het gezien.
 

Die begon hem direct te ondervragen want het is niet acceptabel om gezien te worden met een Bijbel in Gaza.

💬 "Wat doe je met een Bijbel-app? Waarom lees je dat? Het is niet goed voor je!"

Ali reageerde op zijn geagiteerde oom dat hij nieuwsgierig was  geweest en bepaalde passages te vergelijken met de Koran, om het beter te begrijpen. Hij maakte ter plekke zo goed mogelijk zijn excuses en leek de dans te zijn ontsprongen. Snel verwijderde hij de app.

Later bracht iemand een kostbare kopie van de Bijbel naar hem toe. Dit is niet gemakkelijk te doen in de door Hamas gecontroleerde Gazastrook en Ali koestert dat boek enorm, bestudeert het uitvoerig en put er levend water uit. Maar hij moet het koste wat kost verborgen houden.


Er zijn verschillende moslims in Gaza die tot de conclusie zijn gekomen dat Jezus de Weg, de Waarheid en het Leven is. Ze zijn opnieuw geboren en we zullen hen in de eeuwigheid omarmen als onze broeders en zusters.

Ze vonden ons materiaal op sociale media in de Arabische taal, uitgezonden vanuit Israël, en hebben de hoop ervaren die aangeboden wordt in het levengevende Evangelie van Jezus. Terwijl ze opgesloten zitten in Gaza, brengt Jezus hen ware vrijheid.


IN DE GATEN GEHOUDEN

Discipelschap gebeurt via internet, en verschillende mensen hebben aangegeven dat ze gedoopt willen worden. Sommigen zijn stiekem gedoopt in de zee. Een vriend die de Gazastrook kon betreden, ging naar het huis van een broeder om hem persoonlijk te ontmoeten en aan te moedigen, en te dopen in een waterbak op het dak. Hij besefte echter dat hij werd gevolgd terwijl hij onderweg was. Het plan werd plotseling afgebroken.We moesten een andere manier bedenken om het te doen.

DOODSTRAF OP VERLATEN ISLAM

Ontdekt worden als een gelovige met een moslimachtergrond, iemand die de islam heeft verlaten om Jezus te volgen, draagt de doodstraf met zich mee. Het kan zelfs gevaarlijk zijn als leden van je eigen familie op de hoogte raken van je geloof, zoals een andere man genaamd Muhammed ontdekte (opnieuw, niet zijn echte naam). Muhammed woonde in het huis van zijn broer en doordat ze dicht bij elkaar woonden, hoorde zijn broer Muhammed praten over zijn geloof in Jezus met zijn vrouw. De broer viel hem furieus aan, eerst met woorden en daarna met fysiek geweld. Muhammed werd door zijn eigen broer gewelddadig aangevallen voordat hij samen met zijn vrouw en kinderen op straat werd gegooid. Gelukkig hebben de broers zich later verzoend en wonen ze weer samen, maar de littekens blijven.

DE KOSTEN BEREKENEN

We moeten uiterst voorzichtig zijn terwijl we deze nieuwe gelovigen ondersteunen en hen leren hoe ze Jezus moeten volgen in de Gazastrook. We moeten met heel ons hart weten dat het het waard is om Jezus te kennen: de pijn waard, de kosten waard en zelfs het leven zelf waard. Terwijl we broers en zussen in Gaza onderwijzen, leren zij ons wat het betekent om deze woorden van Jezus te gehoorzamen:


Lukas 14:26-35 Als iemand tot Mij komt en niet haat zijn eigen vader en moeder en vrouw en kinderen en broers en zusters, ja, ook zelfs zijn eigen leven, die kan Mijn discipel niet zijn. En wie zijn kruis niet draagt en achter Mij aan komt, kan geen discipel van Mij zijn. Want wie van u die een toren wil bouwen, gaat niet eerst zitten om de kosten te berekenen, of hij de middelen wel heeft om het werk te voltooien? Opdat niet misschien, als hij het fundament gelegd heeft en niet in staat is het te voltooien, allen die het zien, hem beginnen te bespotten en zeggen: Deze man begon te bouwen, maar heeft het werk niet kunnen voltooien. Of welke koning die een oorlog in gaat om te strijden met een andere koning, gaat niet eerst zitten om te beraadslagen of hij bij machte is met tienduizend man tegemoet te gaan die met twintigduizend man tegen hem optrekt? En zo niet, dan stuurt hij, als de ander nog ver weg is, een gezantschap om te vragen wat de vredesvoorwaarden zijn. Zo kan dan ieder van u die niet alles wat hij heeft, achterlaat, geen discipel van Mij zijn. Het zout is goed, maar als het zout zijn smaak verloren heeft, waarmee zal het smakelijk gemaakt worden? Het is niet geschikt voor het land en ook niet voor de mesthoop: men gooit het weg. Wie oren heeft om te horen, laat die horen.


ZO KOSTBAAR IS HET OM GOD TE KENNEN

We hebben veel te leren van deze broeders en zusters in Gaza die bereid zijn alles te riskeren om Jezus te volgen. Moge God ons allen nieuwe openbaring geven van hoe kostbaar het is om Hem te kennen.

LEES MEER OVER ONZE OUTREACH IN HET ARABISCH

Origineel: Reading the Bible in Gaza
Vertaald door: Aritha V.


ONE FOR ISRAEL (MESSIANIC JEWS IN ISRAEL)
Wij zijn een Israëlische bediening die is samengesteld uit Joodse en Arabische volgelingen van Yeshua (Jezus) die samen Israël tot zegen willen zijn door het evangelie online te delen, en de nieuwe generatie wedergeboren gelovigen les geeft op ons enige Hebreeuws sprekende Bible College in Israël. Ook helpen wij overlevenden van de holocaust door humanitaire hulp te verlenen.

ONE FOR ISRAEL (site)
FACEBOOK: ONE FOR ISRAEL
INSTAGRAM
TWITTER

2 opmerkingen: