25 sep 2023

JOM KIPOER EN HET SCHARLAKEN KOORD

Door: ONE FOR ISRAEL (MESSIANIC JEWS IN ISRAEL)


Het zogenaamde "scharlakenrode koord" van verlossing loopt door heel de Bijbel heen, van de pols van de zoon van Juda tot het koord van Rachab. Het is geweven in de priesterlijke kleding en in de stoffen van de tabernakelals een consistente heenwijzing naar de Messias. Maar wist je dat de scharlakenrode koord helemaal doorloopt in de Talmoed, als een aanwijzing naar de verlossing die werd verkregen door de perfecte offerande van de Messias?

HER SCHARLAKENRODE KOORD VAN DE TWEEDE TEMPEL

Hieronder een model van de Tweede Tempel, waar het scharlakenrode koord ooit vergeving aanduidde tijdens Jom Kipoer


Tijdens de periode van de Tweede Tempel was het traditie dat een scharlakenrood koord, gemaakt van wol, aan de deur van de tempel werd bevestigd, en later aan de kop van de zondebok op de Grote Verzoendag. Er staat geschreven in de oude geschriften dat zodra alle geboden nauwgezet waren opgevolgd, dit scharlakenrode koord op een wonderlijke manier wit zou worden. Dit werd beschouwd als een teken dat God tevreden was met de offers, wat geruststelling gaf aan het volk Israël en dat hun zonden als natie succesvol waren verzoend. Als je de instructies voor Jom Kipoer (de Grote Verzoendag) in het boek Leviticus 16 nauwkeurig leest, zul je beseffen dat er veel bij komt kijken. Het is echter de priester die alles doet, het volk Israël hoefde niets te doen behalve wachten in de hoop op vergeving van hun zonden.

De priester die gezalfd en ingewijd is om zijn vader op te volgen als hogepriester, moet verzoening doen. Hij moet de heilige linnen kleding aantrekken en verzoening doen voor het Allerheiligste, voor de ontmoetingstent en het altaar, en voor de priesters en alle leden van de gemeenschap. Dit is een blijvende regel voor jullie: Verzoening moet eens per jaar worden gedaan voor alle zonden van de Israëlieten. (Leviticus 16:32-34)

Wat een opluchting moet het op nationale schaal zijn geweest om te weten dat alles voor een heel jaar was bedekt en afgehandeld! Een heel jaar van zonden uitgewist. God veegde de lei schoon voor een nieuwe start.

Het scharlakenrode koord dat wit werd, moet een krachtig visueel symbool zijn geweest dat alles in orde was tussen Israël en hun God voor nog een jaar. Maar toen veranderde er iets...

DE OMWENTELING ROND HET JAAR 30 NA CHRISTUS

Een scharlakenrode koord was vastgebonden aan het hoofd van de zondebok


Rond het jaar 30 na Christus, zo'n veertig jaar voor de vernietiging van de Tempel, stopte de scharlakenrode draad plotseling met het wit worden op Jom Kipoer. Dit staat vermeld in de Talmoed op verschillende plaatsen:

Onze Rabbijnen leerden: Gedurende de laatste veertig jaar vóór de vernietiging van de Tempel kwam het lot ['Voor de Heer'] niet omhoog in de rechterhand; noch werd de scharlakenkleurige riem wit; noch straalde het meest westelijke licht; en de deuren van de Hekal [de Tempel] zouden vanzelf opengaan... (Traktaat Joma 39b, Soncino Talmoed)

‘R. Nahman b. Isaac zei dat het de tong van scharlaken was’, zoals geleerd was: ‘Oorspronkelijk plachten zij de draad van scharlaken aan de buitenkant van de [Tempel]hofdeur vast te maken. Als het wit werd, verheugde het volk zich, en als het niet wit werd, waren ze verdrietig. Ze maakten daarom de regel dat het aan de binnenkant van de hofdeur moest worden vastgemaakt. Maar de mensen gluurden nog steeds naar binnen, en als het wit werd, verheugden ze zich en als het niet wit werd, waren ze verdrietig. Ze maakten daarom de regel dat de helft ervan aan de rots moest worden vastgemaakt en de helft tussen de horens van de geit die [naar de woestijn] werd gezonden'...  Is het niet zo geleerd: ‘R. Johanan b. Zacchai leefde in totaal honderdtwintig jaar. Veertig jaar was hij in zaken, veertig jaar studeerde hij, en veertig jaar onderwees hij', en het is verder geleerd: ‘Veertig jaar vóór de vernietiging van de Tempel werd de scharlakenrode draad nooit wit, maar bleef hij rood’. (Traktaat Rosj Hasjana 31b, Soncino Talmoed)

Sommigen zouden kunnen beweren dat het stoppen van de scharlakenrode draad met wit worden een teken was dat de Joden werden verworpen. Maar afgezien van het feit dat alle discipelen Joods waren, en de eerste "kerk" Joods was, en talloze gelovigen in de eerste eeuwen Joods waren, zegt de Bijbel expliciet dat dit niet het geval is, ook niet voor degenen die niet in Jezus geloofden:

Ik vraag dan: Heeft God zijn volk verstoten? Volstrekt niet! (Romeinen 11:1)


Het plan van God voor Israël blijft doorgaan en ontvouwt zich elke dag verder. Hij herstelt en vergadert Zijn volk fysiek en zal ook geestelijk herstel brengen voor heel het huis van Israël, precies zoals Hij beloofd heeft (Ezechiël 37, Romeinen 11:25, Ezechiël 20:40). Wat betekent dit teken dan? Het betekent dat dierenoffers niet langer voldeden als het ging om verzoening. De profetieën van Ezechiël over de derde tempel omvatten toekomstige offers (hoofdstuk 46), maar deze brandoffers zijn niet voor zonde. De Messias is gestorven voor zonde, eens en voor altijd. Het voorhangsel in de tempel werd in tweeën gescheurd, en redding is uitgegaan tot aan de uiteinden van de aarde.

De dood die Hij stierf, heeft Hij eens en voor altijd voor de zonde gedaan; maar het leven dat Hij leeft, leeft Hij voor God. (Romeinen 6:10)

God roept ons op om in Zijn wegen te wandelen, om het kwade te vermijden en het goede te doen, maar Hij heeft Zelf wonderlijk voorzien in de betaling van onze schuld. We hoeven de vergeving van God niet te verdienen, en zelfs als we dat zouden willen, kunnen we onze zonde niet uitwissen door goede daden, maar God heeft het bewekstelligd. De schuld is afbetaald en de prijs is tweeduizend jaar geleden betaald.

Kom dan, laten wij samen overleggen, zegt de HEERE. Al waren uw zonden als scharlaken, ze zullen wit worden als sneeuw; al waren ze rood als karmozijn, ze zullen worden als witte wol. (Jesaja 1:18)

Toen Jezus Zijn leven neerlegde als een offer en weer opstond, was het werk van verzoening volbracht, eens en voor altijd. Het is voltooid. Het is klaar. En het scharlakenrode koord dat de effectiviteit van dierenoffers op elke Jom Kipoer in de gaten bijhield, getuigt ervan.

WIENS VERANTWOORDELIJKHEID IS HET OM TE REDDEN VAN ZONDE? 

Joodse commentatoren beweren dat de echte reden waarom het niet langer wit werd, te wijten was aan de morele achteruitgang van Israël, het gebrek aan broederlijke liefde en de zonde van ongegronde haat - dat dit de reden was voor de vernietiging van de tempel. Ze geloven dat rechtvaardigheid en liefde de sleutel zijn tot herstel, en zeker, we zouden hier allemaal voorstander van moeten zijn! Maar Jom Kipoer was Gods initiatief, God is de Redder, niet wij. Hij is de enige met de macht om zonden te vergeven. We kunnen onze eigen zonden niet bedekken door goede daden te doen, net zoals een dief niet kan hopen op vrijspraak omdat hij een oude dame over de straat heeft geholpen.

Onze goede daden wissen de slechte niet uit.

Alleen God kan dat.

Er was eens een geldschieter die twee schuldenaars had. De een was hem vijfhonderd denariën schuldig, en de ander vijftig. Omdat zij het niet konden betalen, schold hij het beiden kwijt. Wie van hen zal hem dan het meest liefhebben?"

Simon antwoordde en zei: "Ik veronderstel degene aan wie hij het meest heeft kwijtgescholden."

En Hij zei tegen hem: "U hebt juist geoordeeld."

Daarna keerde Hij Zich om naar de vrouw en zei tegen Simon: "Ziet u deze vrouw? Ik ben uw huis binnengegaan; u hebt Me geen water gegeven voor Mijn voeten, maar zij heeft Mijn voeten met haar tranen natgemaakt en afgedroogd met haar haren. U hebt Mij geen kus gegeven, maar zij heeft vanaf het moment dat Ik hier binnenkwam, niet opgehouden Mijn voeten te kussen. U hebt Mijn hoofd niet met olie gezalfd, maar zij heeft Mijn voeten met zalf gezalfd. Daarom zeg Ik tegen u: Haar zonden zijn haar vergeven, omdat zij veel heeft liefgehad. Maar aan wie weinig vergeven wordt, die heeft weinig lief."

En Hij zei tegen haar: "Uw zonden zijn u vergeven."

Toen begonnen zij die met Hem aanlagen, bij zichzelf te zeggen:

"Wie is Deze, Die zelfs zonden vergeeft? 

Lukas 7:41-49

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------

Photo by Aleksandar Živković on Unsplash

ONE FOR ISRAEL (MESSIANIC JEWS IN ISRAEL)
Wij zijn een Israëlische bediening die is samengesteld uit Joodse en Arabische volgelingen van Yeshua (Jezus) die samen Israël tot zegen willen zijn door het evangelie online te delen, en de nieuwe generatie wedergeboren gelovigen les geeft op ons enige Hebreeuws sprekende Bible College in Israël. Ook helpen wij overlevenden van de holocaust door humanitaire hulp te verlenen.

3 opmerkingen:

  1. Who is this who forgives sin? My Messiah, Yeshua. 🤗 Bless you, Aritha.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ephesians 2: 14-16: For he is our peace, who has made both one, and has broken down the middle wall of enclosure, having annulled the enmity in his flesh, the law of commandments in ordinances, that he might form the two in himself into one new man, making peace; and might reconcile both in one body to God by the cross, having by it slain the enmity.
    Wonderful that Jew and Gentile are made one through the cross of Jesus, as receiving Him through grace and by faith.

    17 and, coming, he has preached the glad tidings of peace to you who [were] afar off, and [the glad tidings of] peace to those [who were] nigh.

    BeantwoordenVerwijderen