10 okt 2023

ISRAËLS OORLOG MET HAMAS EN DE GEEST VAN AMALEK

Door: ONE FOR ISRAEL (MESSIANIC JEWS IN ISRAEL)

Hamas, de grootste terroristische organisatie ter wereld, gefinancierd door een welvarend Iran, [1] had hun aanval zorgvuldig gepland. Te land, ter zee en in de lucht lanceerden terroristen een van de dodelijkste aanvallen in de korte geschiedenis van Israël sinds de heroprichting van de natie. Op de laatste dag van het Loofhuttenfeest, een van de belangrijkste feestdagen in Israël, werden we op Shabbat 7 oktober 2023 wakker geschud door luchtalarm en zeer verontrustend nieuws: een bloedbad.

DE GEEST VAN AMALEK

In het Hebreeuws betekent het woord Hamas (חמס) geweld. Het is niet treffender te noemen. Tot op heden zijn ongeveer 900 Israëli's koelbloedig vermoord, 2500 gewond geraakt, en naar schatting zijn er honderd als gijzelaars mee teruggenomen naar Gaza. Een 85-jarige grootmoeder werd als een trofee door de straten van Gaza gedragen, zich niet bewust van haar schrijnende situatie vanwege dementie en het ontbreken van medicatie. Dit is slechts één voorbeeld van de onmenselijkheid van de Hamas-terroristen. Ze hebben jonge mannen en vrouwen, kleine kinderen en zelfs baby's, en ouderen en zwakken meegenomen. Precies zoals de Amalekieten deden toen het oude Israël uit Egypte vluchtte. Ze richtten zich op de zwakkere mensen die achterbleven: kinderen, zieken en ouderen... en God heeft het niet vergeten. We zien dezelfde spirituele haat jegens Israël, de Amalek-geest, weer opkomen in onze tijd. We strijden niet tegen vlees en bloed.

Denk eraan wat Amalek u heeft aangedaan onderweg toen u uit Egypte kwam, hoe hij u onderweg aanviel toen u moe en uitgeput was, en hij de achterhoede afsneed, degenen die achter u aan kwamen, terwijl hij God niet vreesde. (Deuteronomium 25:17-18)

Veel kinderen zijn gedood en ontvoerd door Hamas-terroristen. Jonge mensen op een muziekfestival voor vrede zijn in hun honderden gevangengenomen en gedood, velen schreeuwden terwijl ze naar Gaza werden meegenomen. Vrouwen werden ruw bij hun haar gegrepen, vastgebonden. Kleine kinderen werden neergeschoten en mishandeld, dode lichamen werden verminkt en alles werd met gejuich gevierd...


We hebben dingen gezien die we niet meer kunnen vergeten. Het lijkt onmogelijk om het kwaad dat we hebben aanschouwd te verwerken.

Hamas-terroristen stroomden door de vernietigde grens en gingen van deur tot deur in Israëlische gemeenschappen om te stelen, te doden en te vernietigen. Een grootmoeder werd neergeschoten en haar telefoon werd meegenomen om de foto van haar lichaam op haar eigen Facebook-pagina te plaatsen. Zo kwam haar familie erachter. De boosaardigheid is huiveringwekkend. We zijn verbijsterd. We zijn gebroken.

O, dat mijn hoofd een bron van water was,

en mijn ogen een fontein van tranen,

zodat ik dag en nacht kon huilen

om de slachtoffers van het volk van mijn dochter!

(Jeremia 9:1)

We zijn diep geraakt door de duizenden berichten van solidariteit die we van mensen over de hele wereld hebben ontvangen. We waarderen de troost van mensen zoals jij en de duizenden gebeden die zijn opgestegen naar Degene die echt kan helpen. In onze tijd van afschuw en verbijstering kijken we naar God voor redding, hoop en begrip.

STRIJD TEGEN SPIRITUELE MACHTEN

Jeremia zag vergelijkbare gebeurtenissen ook in zijn tijd gebeuren met Israël. Het is niet de eerste keer dat het Israëlische volk op zo'n schaal is mishandeld. En, het spijt me te zeggen, het zal niet de laatste keer zijn. Deze eeuwenoude haat gaat ver terug. Het is satanisch. De moordlustige Amalek-geest rijst keer op keer op om Israël in de Bijbel te vernietigen en gaat door in de geschiedenis tot op de dag van vandaag. Sterker nog, er is voorspeld dat het pas zal eindigen in de laatste dagen, wanneer Bileam Gods woorden spreekt over het einde der tijden:


Numeri 24:20 Toen Bileam Amalek zag, hief hij zijn spreuk aan, en zei: Amalek is de voornaamste van de heidenvolken, maar zijn einde is dat hij ten onder gaat.

De oude Israëlieten vochten tegen de Amalekieten en wonnen bij Refidim (Exodus 17), maar de Amalekieten bleven terugkomen en bleven voortdurend oorlog voeren tegen Israël in de tijd van de Rechters. Ze stonden weer op om te terroriseren in de tijd van Saul en David, waarbij ze op een gegeven moment David's kamp bij Ziklag binnenvielen - zoals Hamas deed - en namen vrouwen, kinderen en buit mee. Maar met Gods hulp werd alles hersteld. We bidden nu dat, net als bij het voorval bij Ziklag, we de veilige terugkeer van onze geliefden mee mogen maken.

Toen David en zijn mannen in de stad kwamen, vonden ze deze in brand gestoken, en hun vrouwen en zonen en dochters waren gevangengenomen. Toen verhieven David en de mensen die bij hem waren hun stemmen en huilden totdat ze geen kracht meer hadden om te huilen. Ook de twee vrouwen van David waren gevangengenomen, Ahinoam van Jizreël en Abigail, de weduwe van Nabal uit Karmel. En David was diep bedroefd, want het volk sprak erover hem te stenigen, omdat iedereen bitter was vanwege zijn zonen en dochters. Maar David sterkte zichzelf in de Heer, zijn God. (1 Samuel 30:3-6)

Hamas wil Israël uitroeien en elke Joodse persoon ter wereld, zoals duidelijk vermeld staat in hun handvest. Later, in het boek Esther, terwijl het Joodse volk in ballingschap was in Babylon, bedacht een andere nakomeling van Amalek genaamd Haman opnieuw een complot om het Joodse volk uit te roeien. De situatie leek hopeloos en het hele volk vastte in zak en as gedurende drie dagen, biddend tegen de aanstaande genocide. Toen riep God Esther tot leven met moed om namens haar volk tot de koning te spreken en zij redde de Joden die dag. 

Hier hebben we niet te maken met vlees en bloed. Dit is een geestelijke oorlog tegen God, Zijn doeleinden en Zijn volk.

De geest van Amalek blijft voortleven door de generaties heen, ademt moordzuchtige dreigementen en probeert constant Israël definitief uit te wissen. Natuurlijk was de Holocaust weer een verschijning van Amalek en zijn haat jegens de Joden. Daarmee hebben we te maken. Hamas mag dan wel een terroristische groepering zijn met menselijke agenten, maar de geest erachter is demonisch.

ARABIEREN ZIJN NIET DE VIJAND

Bomshelters zijn voor velen, vanwege de Hamas-raketten, een onderdeel geworden van het dagelijks leven. De situatie is verwoestend voor de Joodse bevolking in Israël terwijl Palestijnse sympathisanten zich verheugen in de slachting van de mensen. Maar het is ook buitengewoon moeilijk voor Israëlische Arabieren. Er zijn meldingen van meer dan veertig Arabische burgers in Israël die zijn gedood door Hamas. Volgens Yair Wallach was er zelfs een vrouw die een hijab droeg en niet werd gespaard, maar op korte afstand werd neergeschoten en gedood in haar auto. Een moskee in de buurt van Jeruzalem is geraakt, en het is duidelijk dat Hamas zich bekommert om wie of wat wordt vernietigd. Wanneer de sirenes afgaan, rennen we allemaal naar de schuilplaats, Joden en Arabieren alike.


Nuseir Yassin beschouwde zichzelf vroeger als een Palestijnse Israëliër, maar schreef onlangs dit: 

"Na recente gebeurtenissen begon ik na te denken. En te denken. En te denken. En toen veranderden mijn gedachten in woede. Ik besefte dat als Israël weer 'geïnverteerd' zou worden zoals toen, we niet veilig zouden zijn. Voor een terrorist die Israël binnenvalt, zijn alle burgers doelwitten. Tot nu toe zijn er 900 Israëli's omgekomen. Meer dan 40 van hen zijn Arabieren. Gedood door andere Arabieren. En zelfs 2 Thaise mensen zijn gestorven. Ik wil niet onder een Palestijnse regering leven. Dat betekent dat ik maar één thuis heb, ook al ben ik niet Joods: Israël. Daar woont mijn hele familie. Daar ben ik opgegroeid. Dat is het land dat ik wil zien voortbestaan zodat ik kan blijven bestaan."

Toch is de situatie tussen Arabieren en Joden in Israël nu helaas buitengewoon gespannen. Op zaterdag zijn naar schatting 1000 Gazanen door de kapotte grens gestroomd, en hoewel er nu 400 Hamas-terroristen zijn opgepakt, kunnen er nog steeds honderden op vrije voeten zijn. Bovendien worden Palestijnse Arabieren op de Westelijke Jordaanoever aangespoord om deel te nemen aan de strijd om "Jeruzalem te heroveren", en we weten uit het verleden dat er genoeg zijn die niet veel aanmoediging nodig hebben. De eeuwenoude leugen dat "Joden de Al-Aqsa-moskee bestormen" wordt rondgebazuind om het vuur van woede aan te wakkeren, en dus kan het moeilijk zijn om snel te bepalen wie een Hamas-terrorist is, wie een woedende Palestijn is die zich bij de strijd wil aansluiten, en wie gewoon een tandarts, een groenteboer is, of zelfs een medegelovige. Arabische broeders en zusters voelen zich onveilig, bang dat ze verkeerd geïdentificeerd zullen worden als vijand alleen vanwege hun accent of uiterlijk. Maar Arabieren zijn niet onze vijand. De vijand van onze zielen is de vijand. Deze oorlog is een tragedie voor het hele huis van Israël en voor iedereen die hier vreedzaam wil leven.

HOOP AAN DE HORIZON

Hoewel de situatie op dit moment somber is, net zoals in elke profetie in de Bijbel, is er toch altijd hoop. Een seculiere vriend klaagde: "Dit zal nooit worden opgelost", maar hij heeft ongelijk. Er is een einde in zicht en dat is absoluut schitterend. Jezus zal terugkeren naar Jeruzalem en alle dingen weer rechtzetten. In de tussentijd zullen we Zijn naam aanbidden en prijzen gedurende de nacht. Arabische gelovigen in Nazareth zetten zich in om te bidden totdat de doorbraak komt, en gebed van over de hele wereld is op grote schaal gemobiliseerd... velen maken gebruik van de infrastructuur van het Isaiah 62-gebedsinitiatief dat al in mei is opgezet. 

Wij bij ONE FOR ISRAEL zullen doorgaan met het bieden van steun aan mensen hier in Israël, het aanmoedigen van Israëli's om zich tot God te wenden, en ook het goede nieuws te delen met mensen in Gaza. Joodse en Arabische gelovigen coördineren om hulp en zorg te bieden aan iedereen die het nodig heeft, en om lichten te zijn in de duisternis. God heeft ons de handleiding gegeven, dus we weten wat we kunnen verwachten. Jezus vertelde ons dat er problemen zouden zijn in deze wereld, maar ook dat Hij heeft beloofd dat Hij heeft overwonnen. Hij is de HEER.


God is ons een toevlucht en kracht;

Hij is in hoge mate een hulp gebleken in benauwdheden.

Daarom zullen wij niet bevreesd zijn, al veranderde de aarde van plaats

en werden de bergen verzet naar het hart van de zeeën.

Laat haar water bruisen, laat het schuimen,

laat de bergen beven door haar onstuimigheid. Sela


De beekjes van de rivier verblijden de stad van God,

het heiligdom, de woningen van de Allerhoogste.

God is in haar midden, zij zal niet wankelen;

God zal haar helpen bij het aanbreken van de morgen.

De heidenvolken tierden, de koninkrijken wankelden;

Hij liet Zijn stem klinken: de aarde smolt weg.

De HEERE van de legermachten is met ons;

de God van Jakob is voor ons een veilige vesting. Sela


Kom, zie de daden van de HEERE,

Die verwoestingen op de aarde aanricht;

Die de oorlogen doet ophouden tot aan het einde der aarde,

de boog breekt en de speer in stukken slaat,

de wagens met vuur verbrandt.

Geef het op en weet dat Ik God ben;

Ik zal geroemd worden onder de heidenvolken,

Ik zal geroemd worden op de aarde.

De HEERE van de legermachten is met ons;

de God van Jakob is voor ons een veilige vesting. Sela

[1]  The Wall Street Journal, Iran Helped Plot Attack on Israel Over Several Weeks, Summer Said, Oct. 8, 2023

---- 

ONE FOR ISRAEL (MESSIANIC JEWS IN ISRAEL)
Wij zijn een Israëlische bediening die is samengesteld uit Joodse en Arabische volgelingen van Yeshua (Jezus) die samen Israël tot zegen willen zijn door het evangelie online te delen, en de nieuwe generatie wedergeboren gelovigen les geeft op ons enige Hebreeuws sprekende Bible College in Israël. Ook helpen wij overlevenden van de holocaust door humanitaire hulp te verlenen.

ONE FOR ISRAEL (site)
FACEBOOK: ONE FOR ISRAEL
INSTAGRAM
TWITTER

3 opmerkingen:

  1. Maar tot nu toe zijn er meer dan duizend mensen in de gaza strip meedogenloos vermoord door bommen van Israël. Ik weet echt niet meer wie er nu erger is. Niet alle palestijnen zijn HAMAS. (volgens Israëlische bronnen zijn van de ruim 2.000.000 palestijnen in de Gaza strip "slechts 300.000" Hamas strijders. Dus nog niet eens een kwart") Israël reageert in mijn ogen buiten alle proporties en alleen uit wraak (terwijl de Bijbel ons leert: "Mij komt de wraak toe") en dat christenen hier achter kunnen staan en bidden voor (de overwinning van) Israël vind ik persoonlijk diep triest. Natuurlijk mag je bidden voor Israël, voor het herstel zoals beloofd is, maar niet dat de wapens gezegend mogen worden. Maar bidt alsjeblieft dan ook voor die 1.700.000 palesteinen, die misschien helemaal niets met Hamas te maken willen hebben. Het koninkrijk van onze Heere Jezus is gebaseerd op genade en vergeving en niet op buitenproportionele vergelding en vermoorden van zoveel onschuldige (palestijnse) mensen. Het gebod om geen onschuldig bloed te vergieten staat in onze Bijbel, maar voor zover ik weet ook in de Joodse Thora. Dus ik keur de actie van Israël af en bid of God de ellende van de Palestijnen wil zien en horen en hun verlossing geven. Zowel fysiek als geestelijk. En ik bid voor Israël, of God de gruwel die ze nu plegen wil doen stoppen.
    En iedereen die Jezus wil volgen zal moeten erkennen dat dit, wat Israël nu doet niet ZIJN wil is. En ook dat Hij dit verafschuwd. Zegent hen die u vervloeken en heb je vijanden lief. HIJ wil liefde en vergeving voor de naaste en de vijanden. Dat is ZIJN evangelie en uit liefde nam Hij geen wraak (op de Joodse raad, de Romeinen en het volk dat riep: Kruis Hem) maar gaf hij Zijn leven. Dat is Zijn voorbeeld voor ons. Geen wraak, maar liefde geven. En niet decennialang een gebied en bevolkingsgroep bezetten en opsluiten achter een hek. En als een gedeelte dan in opstand komt maar de hele boel platbombarderen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Ad,

      Dank je wel voor je uitgebreide reactie. Hoewel we het niet helemaal met elkaar eens zijn, waardeer ik dat je de moeite hebt genomen om te reageren. Hier is mijn standpunt: zelfverdediging verschilt van wraak, en bescherming verschilt van haat. Het Bijbelverhaal van Esther illustreert waarom soms actie nodig is om onschuldige mensen te beschermen tegen het kwaad.

      Liefde en vergeving veranderen niets aan het belang van sociale rechtvaardigheid en nationale veiligheid. Terrorisme is niet alleen een aanval op een individu, maar op een hele natie. Daarom moeten leiders krachtig optreden tegen agressors om hun volk te beschermen. Dit principe wordt ondersteund in Romeinen 13:3 en 4: "Voor de overheid hoef je niet bang te zijn als je goede dingen doet, maar wel als je slechte dingen doet. Doe wat goed is, dan zul je waardering krijgen. De overheid is er om het volk te beschermen. Maar als je slechte dingen doet, wees dan bang, want ze dragen het zwaard niet voor niets. Ze handelen namens God en straffen degenen die het kwade doen."

      Ik sta stil bij het verdriet, de pijn en de schok over de totale vernietiging van de Joodse nederzettingen maar ik voel ook afschuw over de naderende vernietiging van mensen die door Hamas als menselijk schild gebruikt worden. Israël waarschuwt hen om te vluchten, Hamas belet het hen.

      Op de Arabische evangelisatievideo's van One For Israël reageren heel veel mensen uit de Gazastrook. Gevangen in Gaza, waar ze het evangelie nergens anders kunnen horen dan via de media, zijn er mensen tot geloof gekomen, en sommigen zijn zelfs in het geheim gedoopt in de Middellandse Zee. Bid voor hen, asjeblieft. Juist nu. One For Israel gelooft dat de echte vrede tussen Jood en Palestijn alleen te vinden is in de Messias Jezus. Dat dragen ze uit.

      Verwijderen