23 okt 2023

LEUGENS EN AANZET TOT HAAT TEGEN ISRAËL: DE BLOEDLASTER VAN VANDAAG

Door: ONE FOR ISRAEL (MESSIANIC JEWS IN ISRAEL)

Aanzetten tot haat en bloedlaster tegen Israël in de media is niet nieuw. Maar toch verontrustte het ons in Israël om te zien hoe terughoudend mensen waren om de omvang van wat er op 7 oktober gebeurde te geloven. Een week later was men direct bereid was om de valse berichtgeving van Hamas te geloven dat Israël een ziekenhuis had gebombardeerd.

Waarom?


Mensen lijken er bijna kwaadaardig genoegen in te hebben om de leugen te geloven dat Israël opzettelijk kinderen doodt. Dit staat bekend als "bloedlaster".

Wat is de geschiedenis achter deze beladen term, en wat betekent het nu voor ons?

WAT BETEKENT BLOEDSLASTER?

Door de geschiedenis heen hebben Joodse mensen talloze aanvallen moeten doorstaan op basis van grove leugens, waarbij ze gedemoniseerd werden met ongegronde en valse beschuldigingen. Ondanks dat Joden door God verboden werd om iets met bloed te eten, begon er in de Middeleeuwen  een vreemd verhaal te circuleren dat Joodse mensen christelijke kinderen ontvoerden, hen vermoordden en hun bloed gebruikten om matzes (ongezuurd brood voor het Pesachfeest) te maken. Het begon allemaal in de twaalfde eeuw in Norwich, Engeland:

Een jongen genaamd William werd dood gevonden in het bos, buiten de stad, en een monnik, Thomas van Monmouth, beschuldigde de lokale Joden van marteling en moord op hem, ter vermaak van de kruisiging van Jezus. Hoewel veel stadsbewoners deze bewering niet geloofden, ontstond uiteindelijk een cultus die de jongen vereerde. Op dat moment begon de mythe te circuleren dat elk jaar Joodse leiders van over de hele wereld bijeenkwamen om een land en een stad te kiezen waaruit een christen zou worden ontvoerd en vermoord. Deze bloedsmaad verspreidde zich door de christelijke wereld in de Middeleeuwen. Wanneer een christelijk kind verdween, was het niet ongewoon om de lokale Joden de schuld te geven. Zelfs als er geen bewijs was dat enige Jood iets te maken had met het verdwenen kind, werden Joden gemarteld totdat ze bekenden van gruwelijke misdaden. Sommige christenen geloofden dat de vier bekers wijn die Joden drinken tijdens de Pesach Seder-vieringen eigenlijk bloed waren, of dat Joden bloed mengden in hamantaschen, zoete gebakjes gegeten op het Joodse feest van Poerim. Anderen beweerden dat Joden christelijk bloed gebruikten als medicijn of zelfs als afrodisiacum. Geleerden hebben ongeveer 100 bloedsmaadvervolgingen gedocumenteerd die plaatsvonden van de twaalfde tot de zestiende eeuw. Velen daarvan resulteerden in de massamoorden op Joden.

Tijdens de Middeleeuwen verklaarden twee pausen uitdrukkelijk dat dergelijke beschuldigingen waren verzonnen, maar desondanks leidden deze bloedsmaadvervolgingen vaak tot volkswoede en pogroms, en soms zelfs tot de vernietiging van hele Joodse gemeenschappen.

BLOEDSMAAD IN DE TWINTIGSTE EEUW

Maar mensen in de Middeleeuwen waren toch gewoon een beetje primatief toch? Verbazingwekkend genoeg zijn soortgelijke incidenten ook recentelijk voorgekomen:

  • In 1913 werd een Oekraïense Jood genaamd Menahem Mendel Beilis beschuldigd van het ritueel vermoorden van een christelijk kind wiens lichaam in de buurt van een lokale steenbakkerij in Kiev werd gevonden. Tijdens een opgeklopt proces getuigden tal van gerespecteerde Russische intellectuelen en geleerden dat Joden christenen aanvielen en hun bloed gebruikten in obscene rituelen. Uiteindelijk werd Beilis vrijgesproken van de aanklachten, maar niet voordat afschuwelijke antisemitische beweringen werden herhaald en verspreid in heel Rusland.
  • Een bloedlaster deed zich zelfs voor in Massena, New York, in 1928. Toen een vierjarig meisje verdween uit haar huis, verspreidde zich het gerucht dat lokale Joden haar hadden ontvoerd en vermoord. Menigte verzamelde zich voor het politiebureau van Massena, waar de rabbijn van de stad was opgeroepen. Een staatstrooper ondervroeg de rabbijn en vroeg hem of Joden menselijke offers aanboden of bloed gebruikten in rituelen. Het meisje werd uiteindelijk levend en ongedeerd gevonden.
  • In 1940 werden leden van de Joodse gemeenschap van Damascus beschuldigd van het ontvoeren en vermoorden van een christelijke priester die was verdwenen. Diverse opmerkelijke Joden uit Damascus werden gemarteld om bekentenissen af te dwingen, en een boze menigte vernietigde een synagoge en haar torarollen. Joden werden herhaaldelijk afgeslacht in de moslimwereld, deels als gevolg van deze smaad, die uit de christelijke samenleving was geïmporteerd.

En dan was er natuurlijk het hele complot van de Protocollen van de Wijzen van Zion: een plagiaat van een Franse horrorroman, verdraaid om Joodse mensen ervan te beschuldigen dat ze samenzweren om de wereld over te nemen. Het is bewezen dat dit volledig fictief is, maar het wordt nog steeds herhaald alsof het een feit is, zelfs tot op de dag van vandaag.


VALSE BESCHULDIGINGEN TEGEN DE STAAT ISRAËL

Terwijl Joodse mensen lange tijd werden beschuldigd van het doden van christelijke kinderen in deze uitgebreide verzinsels, is de favoriete beschuldiging van de vijanden van Israël nu dat ze opzettelijk Palestijnse kinderen doden, terwijl militaire deskundigen het erover eens zijn dat Israël er alles aan doet om burgerlijke slachtoffers zoveel mogelijk te vermijden.

  • Op een gegeven moment werd Israël ervan beschuldigd een jongeman genaamd Ahmed Mansra "koudbloedig tehebben geexecuteerd", terwijl Ahmed in werkelijkheid levend en wel was en werd verzorgd in een Israëlisch ziekenhuis nadat hij een 13-jarige jongen ernstig had gestoken en een andere Joodse man had verwond. Maar tegen de tijd dat die waarheid aan het licht kwam, was de media al verder gegaan.
  • Een andere leugen was dat Israël opzettelijk dammen in het zuiden opende om Gaza te overstromen met onhygiënisch water, terwijl er in werkelijkheid helemaal geen dammen zijn in het zuiden van Israël. Er was gewoon veel regen gevallen. 

Maar deze leugens worden geloofd, en jonge Palestijnen groeien op met het lezen van boeken op school en het kijken naar tv-programma's over hoe slecht de Joodse mensen zijn. Het is niet moeilijk om dingen te vinden die Israël echt verkeerd doet, en de frustratie van het Palestijnse volk tegenover Israël is begrijpelijk, maar er worden ook veel schandelijke leugens verteld over de Joodse staat die mensen kritiekloos geloven. 


De ironie is dat vaak degenen die met de vinger wijzen zelf schuldig zijn aan de dingen waarvan ze Israël beschuldigen - of het nu gaat om burgers in de gaten houden, kinderen in gevaar brengen, het hele Midden-Oosten willen overnemen, plannen voor wereldheerschappij maken, het uitroeien van hele bevolkingsgroepen of het ontheiligen van heilige plaatsen. Dit zijn dingen die islamitische terroristen doen. 

Deze leugens richten grote schade aan en zetten jonge Palestijnen aan tot moordenaars en waarschijnlijk zullen ze uiteindelijk zelf worden gedood als gevolg daarvan. Het is een tragische verspilling van jonge levens, en het staat haaks op alles wat God voor hen zou willen, namelijk om in vrede naast het Joodse volk te leven.

ONTHOUD DAT DE VIJAND DE VIJAND IS


Het is cruciaal om te onthouden dat Israël het epicentrum is van de geestelijke strijd. Het is belangrijk te beseffen dat de nakomelingen van Ismaël net zo geliefd zijn als de nakomelingen van Isaak - beide volken zijn gedeeltelijk beïnvloed worden door misleidende overtuigingen en ideeën. De waarheid die ons daarvan kan bevrijden, is alleen te vinden in Yeshua de Messias. 

De vijand hier is de vijand van onze zielen, de Vader van de Leugen. Satan haat de Joden met een intense haat het is geen toeval dat zij door de eeuwen heen zijn blootgesteld aan valse beschuldigingen en bloedsmaad, door allerlei mensen, inclusief christenen. Veel van de leugens van vandaag komen uit de mond van islamitische extremisten, maar ten diepste komen ze uit de afgrond.

We moeten de misleider onderscheiden van degene die misleid worden, en bidden voor zowel Joden als Palestijnen. We hebben immers allemaal dezelfde redding nodig.

Joden zijn door de eeuwen heen ten onrechte beschuldigd van allerlei dingen, van het vergiftigen van waterputten om hele dorpen te doden tot wereldheerschappijplannen. Maar ze bevinden ze zich in goed gezelschap. De Bijbel staat vol verhalen over Gods volk dat zich in dezelfde situatie bevond:

  • Jozef moest vluchten voor de vrouw van Potifar, die hem vals beschuldigde van verkrachting. Hij belandde vele jaren in de gevangenis, hoewel hij onschuldig was.
  • David moest vluchten voor Saul, wiens jaloezie hem deed overwegen David als zijn vijand te beschouwen, hoewel ook hij onschuldig was.
  • Nehemia werd tegengewerkt bij de wederopbouw van de muren van Jeruzalem. Zijn tegenstanders probeerden hem ten onrechte te beschuldigen van samenzwering tegen de koning van Perzië te beschuldigen
  • Daniël werd vals beschuldigd door jaloerse hoogwaardigheidsbekleders die ervoor zorgden dat hij in de leeuwenkuil werd geworpen.
En Jezus zelf, onze zuivere, smetteloze Lam, werd beschuldigd van godslastering en gedood.

Bid alsjeblieft dat leugens aan het licht komen en dat de waarheid openbaar zal komen. Als Satan zo bezeten is om haat  te zaaien tegen Joden en de enige Joodse staat, vraag je dan af... waarom eigenlijk?

---

ONE FOR ISRAEL (MESSIANIC JEWS IN ISRAEL)
Wij zijn een Israëlische bediening die is samengesteld uit Joodse en Arabische volgelingen van Yeshua (Jezus) die samen Israël tot zegen willen zijn door het evangelie online te delen, en de nieuwe generatie wedergeboren gelovigen les geeft op ons enige Hebreeuws sprekende Bible College in Israël. Ook helpen wij overlevenden van de holocaust door humanitaire hulp te verlenen.

ONE FOR ISRAEL (site)
FACEBOOK: ONE FOR ISRAEL
INSTAGRAM
TWITTER

1 opmerking:

  1. Wat een ongelooflijke verhalen; bid zeker mee.
    Dank je wel weer voor het vertalen, Aritha.

    BeantwoordenVerwijderen