13 nov 2023

ZOU JE ME VERBERGEN? WAAR ZIJN DE TEN BOOMS EN BONHOEFFERS?

Door: ONE FOR ISRAEL (MESSIANIC JEWS IN ISRAEL)


Er zijn op dit moment discussies gaande onder Joden in de diaspora over welke van hun niet-Joodse vrienden hen zou verbergen als het erop aankomt. Corrie Ten Boom en Dietrich Bonhoeffer zijn bekende namen, samen met andere "rechtvaardige heidenen" die Joden tijdens de Holocaust hebben geholpen. Er is zelfs een hashtag op Twitter (#Iwould) waar de vraag wordt gesteld: "Zou jij me verbergen?" [1] Maar het is eerlijk gezegd schokkend dat Joodse mensen er niet zeker van zijn welke van hun christelijke vrienden hen in tijden van nood zouden helpen.

Vraag jij jezelf wel eens af: wat zou ik hebben gedaan in de jaren 1930 en 1940? Stop daarmee. Challenge: wat doe ik nu?

ZOU JIJ ME VERBERGEN? 
Melodramatisch? Nee. Antisemitische aanvallen zijn sterk gestegen sinds Hamas de ergste slachting van Joodse mensen heeft gepleegd sinds de Holocaust. Er was paar dagen sympathie voor Israël, maar zelfs voordat Israël tegenmaatregelen nam, was er gejubel over de genocidale aanval en kreten van "gas de Joden" op straten in Europa en Amerika.

Voordat Israel ook maar iets terugdeed...


... stegen antisemitische incidenten met 500% in de VS, volgens WZO en de Jewish Agency. Veel erger is dat de politie in het VK een schokkende stijging van 1350% heeft gemeld. [2] Meer dan duizend procent toename. Mensen rukken woedend posters van de 240 ontvoerde slachtoffers neer, waar ze ook worden opgehangen. Het zou als harteloos worden gezien om een foto van een vermiste hond naar beneden te halen, laat staan van een vermist kind. In Dagestan, een overwegend moslimgebied in Rusland, viel een gewapende menigte het vliegveld binnen om Joodse passagiers aan te vallen die aankwamen op een vlucht uit Tel Aviv. 

Ondertussen verzamelden zich in het VK menigten buiten de woning van de premier op 31 oktober en riepen in het Arabisch: "Oh geliefde Abu Obaida, sla en bombardeer Tel Aviv." Abu Obaida is de woordvoerder van de militaire tak van Hamas.

De Davidster is in Frankrijk op Joodse huizen gespoten. In Turkije zijn er borden die weigeren Joden te bedienen. Mensen protesteren overal ter wereld, overal, ten gunste van Gaza, velen juichen de terroristen toe en rechtvaardigen hun verachtelijke daden. Sinds de slachting zei 87% van de ondervraagde Joden dat ze "gevoelens van verminderde veiligheid hebben, vergezeld van overheersende emoties van woede, angst en schok." [3] We hebben geen moment gehad om op adem te komen.

De dag na 7 oktober was een huiveringwekkend wake-up call voor de niveaus van haat... en onverschilligheid... tegenover het Joodse volk.


"Het is moeilijk uit te leggen hoe het voelt om de wereld te horen juichen voor je uitroeiing." ~ Daniel Ventresca
"Ik weet niet wat enger is: 2000 terroristen die je land binnenbreken en je Joodse familie vermoorden, of het feit dat de helft van de wereld het steunt." ~ Orit Yishai
"Gesprekken voeren over of het veilig is om mijn Davidster te dragen, of mijn familie onze mezoeza's laat hangen... Hoe Joods klinkt mijn achternaam? Moet ik het veranderen bij Uber en Amazon? Heb me nog nooit zo gehaat en bang gevoeld." ~ Jeffrey, New York City

WEES VOORZICHTIG

Israël waarschuwt nu officieel zijn burgers dat ze voorzichtig moeten zijn bij het reizen naar het buitenland om geen zichtbare tekenen van Joods-zijn te dragen, zoals een Davidster of keppeltje, en vermijd Hebreeuws te spreken in het openbaar. Na de dodelijkste aanval op Joodse mensen sinds de Holocaust zien we antisemitisme op een schaal die sinds de tijd van het Derde Rijk niet meer is gezien.

STIJGING ANITSEMITISME IN NEDRLAND 
Het aantal antisemitische incidenten in Nederland is met maar liefst 818 procent toegenomen sinds het door Hamas aangerichte bloedbad in Israel op 7 oktober jl. Hoewel we tijdens eerdere conflictperiodes een stijging zagen in het aantal antisemitische incidenten was deze nooit eerder zo significant als nu. Het is zeer zorgelijk dat Joden in Nederland verantwoordelijk worden gehouden voor conflicten die zich afspelen in het Midden-Oosten. Bron: CIDI

ANNE FRANK OPNIEUW 
Universiteitscampussen zijn unieke broeinesten van Jodenhaat. Er zijn beelden te zien van studenten die zich barricaderen in de bibliotheek van Cooper Union College in Manhattan, demonstranten die op de deur slaan en mensen die aanbieden hen te verbergen in een bovenkamer, uit het zicht. 


Een van de studenten zei dat het haar deed denken aan Anne Frank:

"Alsof je je moet verstoppen in de zolder... Echt, ik moet me verstoppen, in de Verenigde Staten van Amerika? Ik kan niet op een plek zitten waar ramen zijn omdat ik misschien word aangevallen. Dat is eigenlijk wat ze zei. Ze probeerde behulpzaam te zijn, maar - weet je? Het feit dat ik me moest verstoppen - dat begreep ik echt niet."[4]

Maar dat is waar we zijn. Er zijn 1,8 miljard moslims in de wereld, wat 24% van de wereldbevolking uitmaakt, terwijl Joodse mensen slechts 0,2% van de wereldbevolking uitmaken - 16 miljoen wereldwijd. Niet dat elke moslim vol zit met Jodenhaat, verre van dat, maar antisemitisme is helaas al sinds de tijd van Mohammed een integraal onderdeel van de islam en staat zelfs in de Koran. De automatische steun voor Gaza is bijna onvermijdelijk.

Deze realiteit dringt steeds meer door tot Joodse mensen in de diaspora die nu het belang van de Joodse staat zien op een manier die ze nooit eerder hebben gedaan. God heeft gestaag Zijn volk bijeengebracht, tot het punt dat de meerderheid van 's werelds Joden nu in Israël woont. En Hij heeft beloofd hen terug te brengen, zelfs door tegenspoed en vervolging:
"Zie, Ik zend veel vissers, spreekt de Heere, die hen zullen vangen; en daarna zal Ik veel jagers zenden, die hen van elke berg en van elke heuvel, en uit de kloven der rotsen zullen halen." (Jeremia 16:16)

Israël bestaat zodat Joodse mensen zich niet hoeven te verbergen of hun identiteit hoeven uit te wissen. Zodat ze niet afhankelijk hoeven te zijn van de genade en moed van mensen zoals Corrie Ten Boom en Dietrich Bonhoeffer.

Maar wat gebeurt er met de miljoenen Joden die nog steeds in de naties zijn?

DE ONVERWACHTE TEN BOOMS VAN 2023 
Nu ISIS 'Praktische manieren om moslims in Palestina te ondersteunen' voorstelt, zoals het aanvallen van Joodse wijken en ambassades met brand en vandalisme, en het wereldwijd aanvallen van Joodse economische belangen, [5] is het hoog tijd voor gelovigen om op een serieuze en praktische manier steun te bieden aan het volk van Israël.

Sommige christenen hebben zich solidair verklaard met het Joodse volk om troost en steun te betuigen. Velen hebben besloten de andere kant op te kijken. Het zwijgen van de kerk is oorverdovend. Heeft jouw predikant gesproken over de slachting? Of waren ze bang om "partij te kiezen"? Begrijpen de mensen met wie je gemeenschap hebt de betekenis van Israël in de Schrift en wat er zich voor onze ogen afspeelt? 

Laten we solidair zijn met Israël en het Joodse volk. Niet langer wegkijken, maar samen met andere christenen de geschiedenis en de actuele situatie van Israël onder de loep nemen, in het licht van de Bijbel. Niet zwijgen maar openlijk steun betuigen op een manier die bij ons past - Aritha Vermeulen

Westerse kerk niet solidair met Israël
Terwijl veel westerse kerken over het algemeen (de goede uitgezonderd) handig het onderwerp hebben vermeden, hebben we enkele onwaarschijnlijke Bonhoeffers en Ten Booms gezien die opstaan om de fakkel over te nemen.


MOEDIGE (VERVOLGDE) GELOVIGEN WERELDWIJD
Een Jemenitische gelovige stond moedig naast Israël. Er zijn enkele incidenten tijdens de woedende bijeenkomsten waar een enkel individu moedig steun betuigt aan Israël te midden van een boze menigte... en het blijkt dat die moedige individuen meestal Iraans waren. Moedige gelovigen uit de meest onwaarschijnlijke plaatsen staan nu op. Mensen die tot geloof zijn gekomen uit moslimachtergronden, zijn zeer aanwezig en moedig in hun steun aan Israël.

Er zijn indrukwekkende scènes van Iraniërs, Jemenieten en Syriërs die Jezus liefhebben en zich uitspreken namens Israël op sociale media, omdat ze maar al te goed weten waarmee Israël op dit moment te maken heeft.

Zij herkennen het regime achter de aanval en kennen de doelen van het moslimextremisme.We hebben ook berichten van liefde en steun ontvangen van Egyptische broeders en zusters in het geloof, en de Libanese zangeres Carine Bassili heeft de opofferende beslissing genomen om van God's uitverkoren volk lief te hebben met haar hart ten koste van haar staatsburgerschap. Ze sloot zich aan om samen te zingen met de orthodox-joodse muzikant Yair Levi, als een verklaring van eenheid in de tijd van crisis van Israël.

DE MOED VINDEN OM BIJ HET VOLK VAN GOD TE STAAN 
Het vergt veel moed om op te komen voor het volk van Israël te midden van de extreme haat die we momenteel ervaren. Zij  die vanuit de ondergrondse kerk komen, zijn bedreven in het innemen van een standpunt dat levens in gevaar brengt. Neem hen tot je voorbeeld en ook de rechtvaardige niet-Joden uit de Tweede Wereldoorlog. Het zal veel kosten, maar de beloning zal groot zijn. We moeten uitzien naar de vreugde die voor ons ligt, wetende wat ons te wachten staat in de eeuwigheid. Het volgen van Jezus kan ons zelfs leiden naar een donkere plek van overgave en opoffering. Maar zoals de apostel Paulus graag benadrukt, het zal het allemaal waard zijn.

"Ik acht echter mijn leven niet kostbaar voor mijzelf, opdat ik mijn loopbaan mag ten einde brengen en de bediening, die ik van de Heer Jezus ontvangen heb om het evangelie der genade Gods te betuigen." (Handelingen 20:24)

Toen de nazi's Corrie ten Boom en haar zus naar het concentratiekamp Ravensbrück brachten vanwege hulp aan Joden, kreeg hun oude vader, Casper, de keuze om thuis te blijven als hij beloofde geen Joodse mensen meer te verbergen. Zonder schaamte vertelde hij: "Als ik vandaag naar huis ga, zal ik morgen mijn deur openen voor iedereen die aanklopt voor hulp... Het zou een eer zijn om mijn leven te geven voor het uitverkoren volk van God." Hij en zijn familie hielpen consistent Joodse mensen, en op een gegeven moment werd hij zelfs ernstig gewaarschuwd over de gevaren van het beschermen van Joodse kinderen door een geestelijke. Casper ten Boom legde uit: "Je zegt dat we ons leven kunnen verliezen voor dit kind. Ik zou dat beschouwen als de grootste eer die mijn familie kan overkomen." We lezen in 'The Hiding Place' wat er daarna gebeurde: "De predikant draaide zich scherp om en liep de kamer uit. Uiteindelijk stierf Casper ten Boom in een gevangeniscel, wetende dat hij had gedaan wat rechtvaardig was in de ogen van God."

"Laten wij dan, nu wij door zo'n menigte van getuigen omringd zijn, afleggen alle last en de zonde, die ons zo licht in de weg staat, en met volharding de wedloop lopen, die voor ons ligt, terwijl wij het oog gericht houden op Jezus, de Leidsman en Voleinder des geloofs. Hij heeft om de vreugde die Hem in het vooruitzicht was gesteld, het kruis verdragen, terwijl Hij de schande niet achtte, en zit nu aan de rechterhand van de troon van God." (Hebreeën 12:1-3)

Denk aan Hem die zoveel vijandschap van zondaren tegen Zich heeft verdragen, opdat gij niet door matheid van ziel verslapt! (Hebreeën 12:3)


[1] https://x.com/DGreenbaum/status/1719342028444602560?s=20
[2] The Guardian, Antisemitic hate crimes in London up 1,350%, Met police say, Vikram Dodd, 20 Oct 2023
[3] Jerusalem Post, Global antisemitic attacks rise by 500% since last year, WZO reveals, Zvika Klein, October 30, 2023
[4] Forward, Jewish students at Cooper Union told to hide as pro-Palestinian protesters banged on doors of locked library, Louis Keene, October 25, 2023
[5] Newsweek, “issue 413 of Al-Naba, a weekly magazine by ISIS contains an infographic titled, ‘Practical ways to support Muslims in Palestine,’ which encourages attacks on Jewish people and Israel, with the goal of ‘returning its land to the House of Islam again.’

Photo by Ronni Kurtz on Unsplash
---

ONE FOR ISRAEL (MESSIANIC JEWS IN ISRAEL)
Wij zijn een Israëlische bediening die is samengesteld uit Joodse en Arabische volgelingen van Yeshua (Jezus) die samen Israël tot zegen willen zijn door het evangelie online te delen, en de nieuwe generatie wedergeboren gelovigen les geeft op ons enige Hebreeuws sprekende Bible College in Israël. Ook helpen wij overlevenden van de holocaust door humanitaire hulp te verlenen.

ONE FOR ISRAEL (site)
FACEBOOK: ONE FOR ISRAEL
INSTAGRAM
TWITTER

4 opmerkingen:

  1. Bedankt voor deze blog, veel van geleerd!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel voor je reactie. Ik ook, al vertalen leerde ik. Je dwaalt dan toch ook een beetje af en zoekt of de verwijzingen kloppen en vergelijkt die weer met andere dingen. Ja, ik leer er ook veel van.

      Verwijderen
  2. Heb even de tijd genomen om deze blog te lezen, heel boeiend. Ik vrees de God van Israël. Als je aan Zijn volk zit, zit je aan Hem. Dat is altijd al zo geweest van het begin af aan. En het is niet best afgelopen met degene die zich tegen Zijn volk keerde. Mozes koos ervoor liever met Gods volk kwalijk behandeld te worden... Ik bid dat we diezelfde moed krijgen in deze tijd als het er voor jou en mij op aankomt! Net als de ex-moslims waar je over schrijft uit Iran, Jemen en Syrië.
    Lieneke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lieneke, bedankt voor je fijne reactie. Ik bid ook om die moed, om op te staan. Al sta je in je eentje.

      Verwijderen