25 nov 2023

VERLOS DE GEVANGENEN

Door: ONE FOR ISRAEL (MESSIANIC JEWS IN ISRAEL)

Vertaald door Aritha

Wat kost het?
Vandaag worden naar verwachting de tweede groep Israëli's die vastzitten in Gaza, vrijgelaten.Wat kost het eigenlijk om deze gevangenen te bevrijden? Wat is de prijs van een mensenleven? Drie keer zoveel Palestijnse gevangenen, vastgehouden voor terroristische activiteiten - zullen worden vrijgelaten en voor elke Israëlische gijzelaar zullen er drie vrouwen en tienerterroristen uit Gaza vrijgelaten worden die vastzitten in Israëlische gevangenissen (sommigen voor poging tot moord).

BRENG ZE THUIS

De gegijzelden zullen vrouwen en kinderen zijn, maar niet alle 30 kinderen zullen op dit moment worden vrijgelaten omdat Hamas ze blijkbaar niet allemaal kan lokaliseren. Dit nieuws jaagt ons de rillingen over de rug. De onderhandelingen zijn een ingewikkeld web, en de gedachte aan het instemmen met voorwaarden gesteld door terroristen is weerzinwekkend. Maar de gedachte aan die baby's en kleine kinderen, velen van hen hebben één of beide ouders verloren, is ondraaglijk.


Instrukties IDF-personeel

Het Israëlische Ministerie van Welzijn heeft deze instructies gegeven voor IDF-personeel terwijl ze de kind-gijzelaars terug naar Israël begeleiden:
  • Probeer 1 soldaat elke kind of elk gezin te laten begeleiden.
  • De soldaat moet zichzelf voorstellen: "Hoi, ik ben (naam). Ik ben een soldaat in het IDF en ik ga je naar huis begeleiden. Je bent op een veilige plek. Ik ben hier om voor je te zorgen. Je bent veilig."
  • Soldaten moeten vragen of de kinderen het warm/koud hebben en of ze dorst hebben. Als het kind moeite heeft met lopen, moeten ze vragen: "Kan ik je een hand geven? Is het oké als ik je optil en je help met lopen?"
  • Soldaten kunnen een hand of een knuffel aanbieden, maar ze mogen een kind niet optillen of vasthouden zonder toestemming. Als er geen keuze is, moet de soldaat ze er doorheen praten en zeggen: "Ik ga je vasthouden omdat..." "Nu moeten we stil zijn, maar we zullen binnenkort praten."

Het zal voor de soldaten buitengewoon moeilijk zijn om de kinderen niet onmiddellijk te omhelzen, maar de instructies zijn voor maximale gevoeligheid. We kunnen ons niet voorstellen wat ze de afgelopen anderhalve maand hebben doorgemaakt. Soldaten is ook opgedragen geen vragen te beantwoorden over de ouders van de kinderen, omdat de antwoorden voor velen moeilijk zullen zijn en het beter is om dat nieuws op een veilige plek in Israël te ontvangen.

CONFLICT VAN HET HART

Om al deze redenen zie je waarom het nieuws van de vrijlating niet leidt tot onbeperkte vreugde en in feite wordt betwist door sommigen die hebben geleden onder de Palestijnse gevangenen die worden vrijgelaten. Door in te stemmen met de voorwaarden van de vrijlating zal er een staakt-het-vuren zijn waar het doel van Israël om Hamas en zijn infrastructuur te ontmantelen moet worden uitgesteld. Het vernietigen van Hamas is essentieel voor de veiligheid van Israël en zijn burgers, nadat Hamas-leiders hebben gezworen de gruweldaden van 7 oktober steeds opnieuw te herhalen. Evenzo wordt de veiligheid van Israël gecompromitteerd door de vrijlating van gevaarlijke gevangenen. Maar deze pijnlijke concessies tonen de waarde van het leven van elke gijzelaar.


Gilad Shalit
En het is niet alleen theoretisch. Toen de Israëlische soldaat Gilad Shalit werd vrijgelaten, werden meer dan 1000 gevangenen vrijgelaten, waarvan er 280 levenslang kregen voor het plannen en plegen van terreuraanslagen in Israël. Zoals nu blijkt, werd een van hen uiteindelijk de bedenker van 7 oktober. De ernstige verliezen die Israël bereid is op te offeren om zelfs één gijzelaar te bevrijden, zegt veel over hoe waardevol het leven van elke burger is voor de staat. Hamas weet dit. Ze zeggen: "Wij houden van de dood, de Israëli's houden van het leven", waarbij ze kracht aan hun kant zien en zwakte aan de kant van Israël. Alsof liefde en leven zwakheden zijn. Ze zijn zeker kwetsbaarheden, maar uiteindelijk, zoals Gods woord ons laat zien, zullen goedheid, liefde en leven zegevieren.

HOEVEEL IS EEN LEVEN WAARD?

De waarde van iets, uiteindelijk, is de prijs die iemand bereid is ervoor te betalen. Dit zegt veel over hoe kostbaar we zijn voor God, omdat Hij bereid was de hoogst mogelijke prijs te betalen voor onze verlossing. Interessant genoeg wordt het woord "gevangenen" in de Hebreeuwse geschriften ook gebruikt als een manier om te praten over degenen die redding nodig hebben, niet alleen van gevangenschap of ballingschap, maar ook van mensen die spirituele redding en verlossing nodig hebben. Hier is zo'n bekende passage uit de profeet Jesaja:


De Geest van de Heere HEERE is op Mij,

omdat de HEERE Mij gezalfd heeft

om blijde tijdingen te brengen aan de zachtmoedigen.

Hij heeft Mij gezonden om te verbinden

de gebrokenen van hart,

om voor de gevangenen vrijlating uit te roepen

en voor wie gebonden zitten opening van de gevangenis.

(Jesaja 61:1)


Spirituele Bevrijding
In Lukas 4 lezen we dat Jezus deze passage uit de Schrift citeerde en deze op Zichzelf toepaste, zeggende: "Heden is deze Schrift in uw oren vervuld" (Lucas 4:21). In dit geval wordt de passage spiritueel geïnterpreteerd, in plaats van mensen fysiek uit gevangenissen te redden. Jezus redde Johannes de Doper niet fysiek uit gevangenschap of van executie, maar Hij verlost miljoenen - zelfs miljarden - gevangen in de gevangenschap van zonde, met een doodvonnis onder Satan's toezicht. Door het offer dat Hij betaalde met Zijn eigen bloed, verzekerde Hij onze bevrijding en kocht onze vrijheid.

Als we nadenken over het vreselijke dilemma voor de Israëlische leiders, waarbij ze afwegen wat elk leven waard is, helpt het ons waarderen hoeveel God van ons houdt en er alles aan deed om on te redden, door Zijn Zoon te geven als een offer voor velen

Ultieme daad van verlossing
God breekt in het vijandelijke kamp en Hij breekt de gevangenisdeuren open. Hij is de enige die de macht heeft om ons uit de gevangenschap, uit de strikken van de dood, vrij te laten. In deze ultieme daad van verlossing heeft Hij het recht om de gevangenen te verzamelen en  naar vrijheid te leiden, zoals Hij deed in de Exodus met Mozes en het volk Israël. In Psalm 68, een profetische psalm over de glorieuze terugkeer van Jezus, lezen we:

U bent opgevaren naar omhoog,

U hebt gevangenen weggevoerd,

U hebt gaven genomen onder de mensen,

ja, ook voor opstandigen,

opdat de HEERE God daar zou wonen.


Messias en de bevrijdde gevangenen
Dit beeld van gevangenen die worden geleid door de Messias als een beeld van Zijn redding wordt opgepikt in Efeziërs 4:7-8, dat de passage in Psalm 68 gebruikt om te beschrijven hoe God ons gaven heeft gegeven als gelovigen. We zien dit ook in Jeremia 48, een profetie over Moab, het huidige Jordanië:

Toch zal Ik de gevangenen van Moab terugbrengen

in het laatst van de dagen, spreekt de HEERE.

(Jeremia 48:7)

Gelovigen in Jordanië hebben dit opgevat als een hoop op grote verlossing onder hun volk in de laatste dagen, net zoals er beloften zijn van opwekking en glorie in Elam (Iran) en een bestemming voor Egypte, Sheba en Dedan (Saoedi-Arabië en Jemen). Inderdaad, Jezus heeft betaald voor de bevrijding van alle volken van de aarde die ter dood veroordeeld waren, door Zijn leven voor ons aan het kruis te geven. Hij is onze Verlosser.

Bevrijd de gevangenen - hoeveel is een mensenleven waard?
Broeder Andrew bood ooit aan de plaats in te nemen van een gijzelaar van Hezbollah en vroeg om zijn vrijlating. De leider van Hezbollah verbaasde zich: "Wat voor soort christendom is dit?" Het is eigenlijk het gewone soort. Dit is wat Christus voor ons heeft gedaan. Zo kostbaar zijn we voor Hem, veel meer dan kostbare juwelen of welk bedrag dan ook. Er is een macabere kunstwerk van Damien Hirst waarin een schedel zorgvuldig is bedekt met perfecte diamanten, met een enorme schoonheid van een diamant midden op het voorhoofd. Het werd gewaardeerd op bijna $ 100 miljoen. 


Maar zelfs dat komt niet in de buurt van de waarde van één mensenleven. Zelfs niet de meest nederige man of vrouw op straat. Onze levens hebben een oneindige waarde, vanwege de prijs die is betaald: het kostbare bloed van Jezus.

Want zo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft. Want God heeft Zijn Zoon niet in de wereld gezonden opdat Hij de wereld zou veroordelen, maar opdat de wereld door Hem behouden zou worden. Wie in Hem gelooft, wordt niet veroordeeld, maar wie niet gelooft, is al veroordeeld, omdat hij niet geloofd heeft in de Naam van de eniggeboren Zoon van God. (Johannes 3:16-18)


Bid mee

Bid met ons mee voor de vrijlating van alle gevangenen, zowel fysiek als geestelijk. Als kinderen van God willen we groeien in Zijn kennis en genade om steeds meer op Hem te lijken. We hebben Zijn liefde voor het leven geërfd en de afkeer van de dood - als waarden van onze Vader. Dit is onze kracht, geen zwakte, zoals Hamas denkt.

---

ONE FOR ISRAEL (MESSIANIC JEWS IN ISRAEL)
Wij zijn een Israëlische bediening die is samengesteld uit Joodse en Arabische volgelingen van Yeshua (Jezus) die samen Israël tot zegen willen zijn door het evangelie online te delen, en de nieuwe generatie wedergeboren gelovigen les geeft op ons enige Hebreeuws sprekende Bible College in Israël. Ook helpen wij overlevenden van de holocaust door humanitaire hulp te verlenen.

ONE FOR ISRAEL (site)
FACEBOOK: ONE FOR ISRAEL
INSTAGRAM
TWITTER

1 opmerking: