8 dec 2023

VERBERG JE CHANOEKA NIET ONDER EEN KORENMAAT

Door: ONE FOR ISRAEL (MESSIANIC JEWS IN ISRAEL)

Vertaald door Aritha

Joodse mensen zetten traditioneel hun negenarmige chanoekia-kandelaars voor het raam, zodat iedereen het kan zien, wat in deze tijden een beetje riskant kan zijn. Antisemitisme lijkt op een historisch hoogtepunt te zijn, en herinnert aan de jaren 1930, maar vooral nu kunnen niet-Joden echt het verschil maken door ervoor te kiezen hun Joodse broeders en zusters te ondersteunen.

šŸ•Æ️ eerdere chanoeka berichten

Op het platform dat vroeger bekend stond als Twitter, stelde een man genaamd Ian de vraag of het ongepast zou zijn om een chanoekia-kandelaar aan te steken voor de komende feestdagen: 

"Een vraag voor mijn Joodse vrienden hier, zou het aanstootgevend zijn als ik dit jaar een menora aan onze gebruikelijke kerstversieringen toevoeg als teken van steun?"

Het antwoord was overweldigend. Er waren honderden reacties zoals deze:

"Ian, wat een prachtig gebaar. Geniet gewoon van het aansteken en plaats een foto. Jouw steun wordt zeer op prijs gesteld."

"Het is het tegenovergestelde van beledigend! Ik vind het hartverwarmend en ongelooflijk geruststellend in deze moeilijke tijden voor ons volk! We hebben tegenwoordig zoveel mogelijk licht nodig om de duisternis te overwinnen waarmee we allemaal worden geconfronteerd. Bedankt voor je vriendelijke en doordachte gebaar!"

"Persoonlijk, als Jood, zou ik het een eer vinden. Het zou me niet uitmaken als je het in de verkeerde volgorde doet of slechts Ć©Ć©n kaars aansteekt. Het is het symbool dat belangrijk is. Ik ben zeer geraakt."

"Ik vind het geweldig, jouw gebaar brengt veel troost. Het is fijn om te weten dat er mensen zijn die het begrijpen en zich bekommeren."

Dit is Ć©Ć©n manier om openlijk steun te betuigen aan het Joodse volk.

SCHIJN ZODAT IEDEREEN HET ZIET

Het vergt een zekere moed om in deze tijden openlijk Joods te zijn, of openlijk geassocieerd te worden met Israƫl en het Joodse volk. De steunbetuiging is buitengewoon hartverwarmend. Op dezelfde manier hebben we verbazingwekkende marsen en wakes gezien over de hele wereld ter ondersteuning van Israƫl in deze tijd.

De website van de overheid gaf een reiswaarschuwing uit en adviseerde Israƫli's om goed te overwegen of hun buitenlandse reis echt noodzakelijk was. In geval van noodzakelijke reizen is hier hun advies:

"Voor Israƫlische burgers die naar het buitenland reizen, raden we aan hun bestemmingen verstandig te kiezen, terwijl ze aanbevolen voorzorgsmaatregelen nemen waar ze ook zijn, en hun gedrag te onderzoeken in het licht van de aanbevelingen die zijn vermeld op de NSC [Nationaal Veiligheidsadvies] website en vooral: het uitstellen van reizen naar landen waarvoor reiswaarschuwingen zijn uitgevaardigd... Controleer of er anti-Israƫlische protesten en geweld zijn geweest op de bestemming, zelfs in landen waarvoor geen reiswaarschuwingen zijn uitgevaardigd." Israƫli's wordt geadviseerd alert te blijven en zich bewust te zijn van hun omgeving. De website raadt ook aan van tevoren de telefoonnummers voor nooddiensten te achterhalen en "het vermijden van het openlijk tonen van je Israƫlische en Joodse identiteiten en relevante symbolen, en uit de buurt blijven van Israƫlische en Joodse bijeenkomsten."

Een trieste aanklacht tegen de stand van zaken. Het advies om Joodse identiteit "niet openlijk te tonen" is verontrustend. Velen weigeren om dit advies op te volgen en komen juist meer dan ooit op voor hun Joodse en IsraĆ«lische identiteit. 

šŸ‘‡ ... tekst gaat verder onder dit plaatje


"Dat is het! Ik ga de grootste chanoekia halen die ik kan krijgen!" kondigde een man aan. Noa Tishby, voormalig Speciaal Gezant voor de Bestrijding van Antisemitisme en Delegitimatie van IsraĆ«l, moedigt ook degenen die IsraĆ«l steunen aan om zich niet te verstoppen. 

Ze zegt:
"We hoeven niet te weten of je ons op zolder zou verbergen. We hebben niet nodig dat mensen ons verbergen. Kom uit je schuilplaats ga naast ons staan!"


KINDEREN VAN GOD

Het realistische gevaar om aangevallen te worden wanneer je openlijk Joods bent, is wanhopig triest, maar zij die dezelfde God volgen, de God van IsraĆ«l, moeten begrijpen dat dezelfde behandeling eigenlijk geldt voor alle gelovigen. Of je nu Joods of niet-Joods bent, als je Jezus volgt als jouw Messias, ben je in de familie opgenomen. Je bent een ingeĆ«nte zoon of dochter van Zion. Als kind van God zul je onvermijdelijk de kenmerken van je Vader dragen en je familie vertegenwoordigen. We zijn allemaal erfgenamen in Messias Jezus geworden, en (of je het nu leuk vindt of niet), onze aard als wedergeboren kinderen van God zal ons onvermijdelijk in de problemen brengen in een wereld die Hem haat. Dit is de wortel van het antisemitisme, en het zal zich steeds meer richten op de hele familie van God naarmate het kwaad toeneemt. 

De vraag is, ga je je licht doven (of verbergen) omdat het gevaarlijk wordt om gezien en gekend te worden als de Zijne? Of laat je je licht schijnen?

IsraĆ«li's en Joodse mensen over de hele wereld moeten beslissingen nemen over of ze zich moeten verstoppen of trots moeten zijn op wie ze zijn, met grote kosten. Velen geven er de voorkeur aan om een standpunt in te nemen en de gevolgen te ondergaan die kunnen volgen. Er zijn momenten waarop het verstandig is om ondergronds te gaan, zoals gelovigen in veel moslimstaten je zullen vertellen, maar in het westen? In christelijke landen? 

Je licht laten schijnen brengt lof en glorie aan onze Vader in de hemel als we Zijn gelijkenis tonen. Het vergt moed en de bereidheid om te lijden, maar is dat niet wat Hij heeft beloofd? We zijn anders. We zijn in deze wereld, maar niet van deze wereld. We moeten wennen aan anders zijn.

Jullie zijn het licht van de wereld. Een stad die op een berg ligt, kan niet verborgen blijven. En ook steekt men geen lamp aan en zet die onder de korenmaat, maar op de standaard, en hij schijnt voor allen die in het huis zijn. Laat zo jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede werken zien en jullie Vader die in de hemelen is, verheerlijken. (MattheĆ¼s 5:14-16)

HOE JE LICHT TE LATEN SCHIJNEN

Hoe ziet het eruit om je licht te laten schijnen in deze generatie? Om moedig op te staan en erkend te worden als behorend tot de God van Israƫl in deze donkere wereld? Hier zijn enkele manieren waarop mensen een standpunt hebben ingenomen.

1. DOE MEE MET IAN! STEEK EEN CHANOEKIA AAN ALS SOLIDARITEIT

Sommigen, zoals Ian, hebben ervoor gekozen zich openlijk te identificeren met de Joodse gemeenschap door tijdens de acht dagen van het feest een chanoekia voor het raam te plaatsen. Als je hetzelfde wilt doen maar geen negenarmige kandelaar hebt, werken acht kleine kaarsen met een negende iets verhoogde kaars in het raam net zo goed. Je zult het hart van iedereen Joods in je buurt verwarmen en solidariteit met de Joodse gemeenschap signaleren aan iedereen.

2. DOE MEE AAN EEN MARS OF SAMENKOMST OM JE STEUN TE BETUIGEN

Er zijn geweldige demonstraties van steun geweest in grote steden over de hele wereld. Sommige zijn specifiek pro-Israƫl, anderen zijn meer algemeen tegen antisemitisme. Het laat zien dat het Joodse volk, hoewel zeer klein in aantal, niet alleen staan. Als je er geen in je omgeving kent, waarom organiseer je er dan niet zelf een?

3. GA BIDDEN NAAST EEN JOODSE (OF ISRAƋLISCHE) INSTELLING

In Zuid-Korea verzamelden christenen zich om zwijgend buiten de IsraĆ«lische ambassade te bidden, ze hielden kaarten met ondersteunende woorden omhoog. Christenen kwamen uit verschillende kerken en organisaties, maar degenen die ONE FOR ISRAEL vertegenwoordigen, kwamen bijzonder krachtig naar buiten! 

Op de kaarten stonden zeven verklaringen (in het Koreaans, Hebreeuws, Arabisch en Engels):

Als bijbelgelovige christenen bidden we vandaag in stilte voor de veiligheid van Israƫl, de terugkeer van de gijzelaars en de vrede van Jeruzalem, gebaseerd op de volgende feiten...

1. Het land Israƫl:

God van Israƫl, die de Heer van de hele aarde is, heeft beloofd het land KanaƤn voor altijd aan Israƫl te geven (Ezechiƫl 37:25).


2. Jeruzalem:

De legitieme claims van het Joodse volk op Jeruzalem, de historische hoofdstad van het Davidische koninkrijk en de plaats van Gods tempel, zijn onbetwistbaar (Psalm 137).


3. Het volk Israƫl:

God heeft beloofd dat zolang de zon en de maan bestaan, Israƫl niet zal ophouden te bestaan voor Hem (Jeremia 31:36).


4. De staat Israƫl:

We ondersteunen het legitieme recht van Israƫl op zelfverdediging en de inspanningen van de IDF om het aantal burgerlijke slachtoffers tijdens militaire operaties te minimaliseren.


5. Bijdragen van de Joden:

We waarderen ten zeerste het religieuze en culturele erfgoed van het Joodse volk, het Oude Testament, dat een diepgaande invloed heeft gehad op het menselijk leven en de samenleving.


6. De spirituele schuld van christenen:

Het heil komt van de Joden, en als zij die geestelijk schulden hebben, hebben we de verplichting Israƫl te helpen (Romeinen 15:27).


7. Eeuwige belofte:

De belofte van God blijft geldig: "Ik zal zegenen wie u zegenen, en wie u vervloekt, zal Ik vervloeken," waarbij de betekenis van het zegenen van Israƫl wordt benadrukt (Genesis 12:3).


Als de IsraĆ«lische ambassade te ver weg is, kun je misschien je standpunt innemen ter ondersteuning van IsraĆ«l bij een synagoge of Joods centrum. 

4. SCHRIJF EEN STEUNBRIEF 

Een andere manier om je licht te laten schijnen in deze donkere tijden naar Joodse vrienden die steun nodig hebben, is door brieven te schrijven. Of het nu naar je vertegenwoordiger of lokale autoriteit is, of naar de synagogen in jouw omgeving, jouw woorden maken verschil. Een vriend in het Verenigd Koninkrijk (Dave Herron) schreef deze eenvoudige brief aan alle synagogen in de omgeving:

Beste Joodse vrienden,

Mijn vrouw en ik, samen met een aantal vrienden die regelmatig samenkomen om te bidden in de christelijke traditie, wilden al geruime tijd een eenvoudige manier vinden om onze sympathie en steun te betuigen aan ... onze Joodse buren en ook aan de Staat Israƫl in deze pijnlijke tijd.

We hebben de gebeurtenissen van de afgelopen weken met schok, verdriet en enige mate van boosheid bekeken.

Wees ervan verzekerd dat er veel fatsoenlijke en ondersteunende mensen in de gemeenschap om je heen zijn. Het lijkt misschien alsof veel van de media, en zelfs een groot percentage van de bevolking, onverschillig of zelfs vijandig staat tegenover onze Joodse buren en de tragische zaak van Israƫl... maar jullie hebben veel, veel vrienden. Sommigen van ons zijn zeer actief, niet alleen in onze gebeden maar ook in gesprek en pleiten om ervoor te zorgen dat rechtvaardigheid en waarheid behouden blijven in het publieke discours.

Mijn vrouw en ik maken op zondag 19 november een busreis naar Londen om ons aan te sluiten bij enkele duizenden mensen onder de losse noemer van Christians Against anti-Semitism om een openbare verklaring af te leggen van onze toewijding. Ik hoop dat het bovenstaande op zijn minst een kruimel van troost en geruststelling zal bieden en mogelijk aanmoediging aan jullie gemeenschap.

De reactie was geweldig. Hij werd uitgenodigd om op bezoek te komen, om te spreken, en Ć©Ć©n gemeente gaf zelfs een aanzienlijk bedrag aan de liefdadigheidsinstelling van hun keuze. Het gaf veel nodige troost aan een belegerde gemeenschap die zich gehaat voelde door de wereld om hen heen.


Verstop je chanoeka niet onder een korenmaat. LAAT JE LICHT SCHIJNEN.

---------------

Wij zijn een Israƫlische bediening die is samengesteld uit Joodse en Arabische volgelingen van Yeshua (Jezus) die samen Israƫl tot zegen willen zijn door het evangelie online te delen, en de nieuwe generatie wedergeboren gelovigen les geeft op ons enige Hebreeuws sprekende Bible College in Israƫl. Ook helpen wij overlevenden van de holocaust door humanitaire hulp te verlenen.

FACEBOOK: ONE FOR ISRAEL

2 opmerkingen:

  1. Wonderful.

    I have a part in this story, though silly. I want to get a new welcome mat for the front entrance that says, "Shalom, y'all" in the Southern tradition. I wondered if I should due to safety. What is someone thinks we're Jewish?

    šŸ’”

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Aritha thank you for the reminder that we as Christian believers never stop praying and being on Israel's side. These are all wonderful thoughts of how we might help God's special people. Take care. Hugs!

    BeantwoordenVerwijderen