18 mrt 2024

Verschillende soorten vasten: Ramadan en Poerim (1)

Door: ONE FOR ISRAEL (MESSIANIC JEWS IN ISRAEL)
Vertaald door Aritha

Een moslim uit Jemen, is kort geleden tot geloof in Jezus gekomen door het vasten in de maand ramadan. Hoe kon dat ooit gebeuren?
 

Vasten zolang het licht is
Ramadan is net begonnen, het enige en belangrijkste feest voor moslims. Volgens de islam moeten gelovigen vasten tijdens de daglichturen gedurende de hele maand Ramadan. Maar ondanks het vasten is het niet echt een heel heilig feest om verschillende redenen. Zodra de zon ondergaat, begint er een enorm eetfestijn, en er wordt meer voedsel gekocht en gegeten tijdens de Ramadan dan op enig ander moment van het jaar! Serieuzer nog, Ramadan staat ook bekend als een tijd van meer geweld onder moslims, en dit zorgt ervoor dat mensen die echt toegewijd zijn. aan hun Schepper vragen beginnen te stellen.

Heilige tijd?
Deze man uit Jemen maakte zich zorgen door wat hij zag en hoorde over Ramadan om hem heen. Hij vond het vreemd dat zo'n heilige tijd tot haat en nijd leidde. Zou een tijd van het zoeken naar God niet moeten gaan over rechtvaardigheid, goedheid en vrede? Het zat hem niet lekker, dus nam hij contact op met ons Arabische team via internet om hun perspectief te vragen.

"Broeder, kun je mij vertellen hoe vasten is in de christelijke traditie?”


Wat zei Jezus over het vasten?

Samen lazen ze de onderwijzingen van Jezus over dit onderwerp, en keken ze naar Matteüs 6:

"Wanneer je vast, zet dan geen somber gezicht op zoals de huichelaars, want zij doen dat om op te vallen bij de mensen als ze aan het vasten zijn. Ik verzeker jullie: ze hebben hun loon al. Maar als jullie vasten, was dan je gezicht en wrijf je hoofd in met olie, zodat niemand ziet dat je aan het vasten bent, alleen je Vader, die in het verborgene is. En jullie Vader, die in het verborgene ziet, zal je ervoor belonen." (Matteüs 6:16-18)

Privézaak tussen God en jou
Carlos legde uit dat echt vasten een privézaak is tussen God en jou, niet iets om te showen aan anderen om er complimenten voor te ontvangen. Jezus leerde dat alle glorie naar God moest gaan en dat wij door Hem beloond worden.

Deze reactie vervulde onze nieuwe broer in het geloof met immense vreugde. Hij ontving later tijdens de gesprekken Jezus vol vreugde als Heer. Hij staat niet alleen in het opmerken van de tegenstrijdigheden tussen het theoretische idee van Ramadan en wat het in werkelijkheid is.

De ironie van ramadan
Tijdens de negende maand van de islamitische kalender, de ramadan, moeten moslims overdag zowel eten laten staan. Volgens het Islamitisch Netwerk Groep is "het uiteindelijke doel van vasten het krijgen van een groter bewustzijn van God, wat in het Arabisch bekend staat als taqwa, wat een staat van constante bewustzijn van God betekent". Maar eigenlijk is het best ironisch dat in de praktijk Ramadan bijna het tegenovergestelde is van vasten. Bovendien, het aanbidden van de god van de Koran en het aanmoedigen van terrorisme, is niet echt een eerbetoon aan de enige ware God van Abraham, Isaak en Jakob.

Vasten gecombineerd met veel voedsel
Dat hele 'niets eten of drinken' is erg moeilijk, vooral in hete, droge landen waar veel moslims wonen. Water is niet toegestaan, en zelfs het doorslikken van je eigen speeksel wordt beschouwd als "Haram" (verboden). Maar zodra de zon ondergaat, is het een heel ander verhaal. Er worden twee enorme maaltijden gegeten in de donkere uren, een 's avonds (iftar) en een enorme ontbijt (suhoor of sehri) voor de dageraad om de dag te beginnen. Suhoor- en iftar-maaltijden omvatten allerlei heerlijke voedingsmiddelen: allerlei soorten vlees en groenten, brood, kazen, zoetigheden en vers fruit - alle beperkingen worden opgeheven en er barst een groot feest los. Er is geen ander feest in de islam, dus moslims maken echt het beste van deze tijd om te vieren met familie en vrienden in de gemeenschap. 


Een groter bewustzijn van God tijdens Ramadan? 
Het lijkt erop van niet want elk jaar tijdens Ramadan moeten Israëliërs zich schrap zetten en zich voorbereiden op gewelddadige aanvallen. Er is meestal een piek in terrorisme gedurende, omdat er dan geruchten verspreid worden dat Israël de Tempelberg "ontwijdt" of "vertrapt", bekend als het "nobele heiligdom" (al-Haram al-Sharif) in het Arabisch. Deze valse meldingen over Joodse mensen die de moskee "bestormen", hebben de afgelopen 100 jaar uitbraken van geweld en zelfs bloedbaden veroorzaakt.

Bloedbad Hebron 1929
Het bloedbad van Hebron in 1929, waarbij veel Joodse mensen werden vermoord, werd veroorzaakt door dergelijke meldingen, omdat werd gezegd dat Joodse mensen probeerden de moskee met geweld over te nemen. Hoewel er provocerende ontwikkelingen zijn geweest vanuit de meer extreme hoek in Israël die willen bidden op de Tempelberg, worden deze opruiende leugens over de moskee die in gevaar is, voortdurend verspreid om het vuur van de Joods-Arabische relaties te blijven voeden op het meest betwiste stuk grond ter wereld.


Bid voor Israël en...
Met Israël dat Hamas in het zuiden en Hezbollah in het noorden bestrijdt, is het laatste wat we nodig hebben een uitbraak van aanvallen vanuit de Westelijke Jordaanoever - of erger nog, van moslimradicalen binnen Israël zelf. 

👉Volgende keer: Esther's vasten versus Ramadan - een schokkende vergelijking

---

ONE FOR ISRAEL (MESSIANIC JEWS IN ISRAEL)
Wij zijn een Israëlische bediening die is samengesteld uit Joodse en Arabische volgelingen van Yeshua (Jezus) die samen Israël tot zegen willen zijn door het evangelie online te delen, en de nieuwe generatie wedergeboren gelovigen les geeft op ons enige Hebreeuws sprekende Bible College in Israël. Ook helpen wij overlevenden van de holocaust door humanitaire hulp te verlenen.

ONE FOR ISRAEL (site)
FACEBOOK: ONE FOR ISRAEL
INSTAGRAM
TWITTER

3 opmerkingen:

  1. Interessant! Ik hoorde pas van iemand dat tegenwoordig inderdaad vaak een heel eetfestijn volgt aan het eind van een dag vasten tijdens de ramadam. Maar het oorspronkelijke idee was dat het een sobere maaltijd moet zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb weleens van collega's gehoord die tijdens de Ramadan een paar kilo aankwamen ;) dat is toch niet de bedoeling denk ik dan. Het zou een tijd van reflectie moeten zijn inderdaad.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Acts 13:2: "And as they were ministering to the Lord and fasting ..." Everything is to be done with Christ as its object.

    BeantwoordenVerwijderen