24 mei 2024

Wat is de connectie tussen de Messias en het Jubeljaar?

Door: ONE FOR ISRAEL (MESSIANIC JEWS IN ISRAEL)
Vertaald door Aritha



TORAHGEDEELTE | LEVITICUS 25:1 – 26:2

בְּהַר

BEHAR (OP DE BERG)


In de Torah-afdeling van deze week gaat Mozes verder met het uitleggen van de wet. Hij heeft al gesproken over de sabbat, in de vorige Torah-afdeling heeft hij de feesten uitgelegd. Het valt op dat God een voorkeur lijkt te hebben voor het nummer zeven. Net zoals er zeven dagen in elke week zijn, zijn er zeven feesten in elk bijbels jaar. De drie belangrijkste feesten vallen in de herfst, tijdens de zevende maand van de Joodse kalender. Voor een overzicht van alle zeven feesten, zie Leviticus 23, wat ik graag "Gods-jaar-in-één-overzichts-kalender" noem.

Sabbatsjaar

Deze week gaat de Torah-verhandeling verder met het thema van de zevens. Wanneer de Israëlieten het land binnengaan, dienen ze een sabbatsjaar te houden, zoals beschreven in verzen 3 en 4: 

Zes jaar lang mag u uw land bezaaien, uw wijngaard snoeien en de oogst binnenhalen. Maar in het zevende jaar moet er een sabbat zijn, een rustjaar voor het land, een sabbat voor de HEER. Dan mag u uw land niet bezaaien en uw wijngaard niet snoeien.

Jubeljaar

Na zeven rondes van sabbatsjaren - dus na in totaal 49 jaar - volgt er één bijzonder jaar, het Jubeljaar. Leviticus 25:9-10 vervolgt: 

Op de tiende dag van de zevende maand, op de Verzoendag, moet u ramshoornen laten schallen door heel uw land. Dan moet u het vijftigste jaar heiligen en in het land vrijlating uitroepen voor al zijn bewoners. Het zal een jubeljaar voor u zijn: ieder van u mag terugkeren naar zijn eigen grondbezit en zijn eigen stam.

Wat is de connectie tussen de Messias en het Jubeljaar? 

In het oude Israël moest elk vijftigste jaar een Jubeljaar zijn. Op praktisch niveau werden schulden kwijtgescholden en werd alles teruggegeven aan de oorspronkelijke eigenaars. Maar het Jubeljaar wijst ook vooruit naar een geestelijke waarheid. Het begint op Yom Kippur, de Grote Verzoendag. Om Gods zegen te ontvangen, moeten we eerst onze eigen zonden erkennen en Zijn vergeving ontvangen. En net zoals God ons vergeeft, zijn wij op onze beurt verplicht anderen te vergeven. Wij zijn daartoe niet alleen verplicht, wij worden daartoe ook in staat gesteld door de macht van God. Degenen aan wie veel vergeven is, zullen zich ook zeer verheugen. Het Jubeljaar was een tijd om vrijheid uit te roepen aan de gevangenen, zowel letterlijk als figuurlijk.

Dit bereikt uiteraard zijn grootste vervulling in de Messias. In Lukas 4 zei Jezus: 

De Geest van de Heere is op Mij, omdat Hij Mij gezalfd heeft; Hij heeft Mij gezonden om aan armen het Evangelie te verkondigen, om te genezen wie gebroken van hart zijn, om aan gevangenen vrijlating te prediken en aan blinden het gezichtsvermogen, om verslagenen weg te zenden in vrijheid, om het jaar van het welbehagen van de Heere te prediken. En toen Hij het boek dichtgedaan en aan de dienaar teruggegeven had, ging Hij zitten, en de ogen van allen in de synagoge waren op Hem gevestigd. Hij begon tegen hen te zeggen: Heden is deze Schrift in uw oren in vervulling gegaan.

Messias luidde het Jubeljaar in

Gelukkig hoeven wij geen vijftig jaar of zelfs zeven jaar te wachten voordat we worden vrijgelaten. De Messias kwam om het Jubeljaar in te luiden.

👉 Lees deze blog: In Jezus vieren wij een Jubeljaar


Five Alive offers a textual sensitive Messiah-centered reflection on the weekly Torah from an Israeli Messianic perspective.
=======================================================

ONE FOR ISRAEL (MESSIANIC JEWS IN ISRAEL)
Wij zijn een Israëlische bediening die is samengesteld uit Joodse en Arabische volgelingen van Yeshua (Jezus) die samen Israël tot zegen willen zijn door het evangelie online te delen, en de nieuwe generatie wedergeboren gelovigen les geeft op ons enige Hebreeuws sprekende Bible College in Israël. Ook helpen wij overlevenden van de holocaust door humanitaire hulp te verlenen.

ONE FOR ISRAEL (site)
FACEBOOK: ONE FOR ISRAEL
INSTAGRAM
TWITTER

1 opmerking: