19 jul 2021

Recensie: De andere weg, Mireille Geus

Haar vader is gestorven. Haar moeder gaat niet meer naar de katholieke kerk maar bezoekt geheime samenkomsten en daarmee brengt ze niet alleen zichzelf maar ook de kinderen in gevaar. Nelleken voelt zich verantwoordelijk en wil haar moeder koste wat kost beschermen. Daarin gaat ze heel ver.

"De andere weg" is een historisch jeugdboek over de vervolging van de doopsgezinden in de zestiende eeuw.


Maeykens afscheidsbrief
Schrijver Mireille Geus verveelt je nooit met saaie beschrijvingen. De personages Nelleken en haar broertjes zijn verzonnen maar moeder Maeyken lijkt op de echte Maeyken. Maeyken Wens was een doopsgezinde moeder, die de op de brandstapel stierf  vanwege haar geloof. Vlak voor haar dood schreef zij een afscheidsbrief aan haar tienerzoon.

De andere weg, Mireille Geus

De andere weg geeft een inkijkje
Mireille schrijft in het nawoord:

Het is een ontroerende brief. De brief is altijd bewaard gebleven, Ik mocht de brief zien en zelfs even vasthouden toen ik onderzoek deed voor dit boek. (Schrijfster zijn is behoorlijk cool!)

"De andere weg" is een goed boek. Het heeft veel levendige dialogen die het verhaal hier en daar flink vaart geven. Een eerlijk inkijkje in het  leven van alledag in de 16e eeuw. 


🧑‍🎨 Omslag: Bart Bus Art, Amsterdam

---

Doperse geloofskeus niet goed ingekleurd
De auteur is zelf geen gelovige. Dat is te merken aan de manier waarop de geloofskeus van Nellekens moeder inkleurt. Ze mist de kern: Jezus Christus en radicale geloofsgehoorzaamheid aan Hem. Daardoor komt het een beetje gekunsteld over. Voorbeeld: het stukje tekst op de foto hieronder.


Boek over mensen die stierven voor hun geloof
Mireille de Geus is een topper. Ze weet ze precies wat ze wanneer moet vertellen. Ze wilde dat dit verzonnen verhaal zou gaan over ál die mensen die vroeger stierven voor hun geloof.
Want rond 1573 stierf niet alleen Maeyken Wens, omdat ze geloofde wat ze geloofde, maar vele anderen ook. Ze werden verbrand, opgehangen of gevierendeeld. En velen zongen terwijl ze stierven, overtuigd van hun geloof.

Historische jeugdroman
"De andere weg" is een boek dat erin slaagt om je aan het denken zetten. Houd je van historische jeugdromans? Dan is dit een aanrader.

Uitgeverij Gottmer - 2013, 175 pagina's
ISBN 978-90-257-5138-8

Geen opmerkingen:

Een reactie posten