26 mrt 2025

Waarom ik juist nu een kerstklassieker luister

Misschien klinkt het vreemd. Een kerstklassieker… in de aanloop naar Pasen? Maar als ik in maart of april For Unto Us A Child Is Born hoor, dan denk ik niet aan kerstlichtjes of versierde bomen. Dan denk ik aan Jesaja. Aan die woorden die de eeuwen door klinken: Want een Kind is ons geboren, een Zoon is ons gegeven...

Het is geen lied over december. Het is een lofzang op Gods belofte. Op de Messias die kwam om ons vrede te brengen — en dat doet Hij niet één keer per jaar, maar elke dag opnieuw. Juist rond Pesach, als we stilstaan bij het Lam dat geslacht werd, raakt dit lied me extra. De Zoon die gegeven werd, is het Lam dat onze schuld droeg.

Handel schreef zijn Messiah niet als kerststuk, maar als een muzikale verkondiging van het hele evangelie: van de profetieën, tot het lijden, de opstanding en de overwinning. En dat maakt het zo passend voor deze weken. Niet alleen kerstachtig, maar koninklijk. Niet alleen sfeervol, maar krachtig.

Dus ja, je mag deze ‘kerstmuziek’ gerust ook nu draaien. Misschien hoor je dan met nieuwe oren waarom Hij kwam — en voor wie.

Wist je dit?

Händel componeerde Messiah niet voor Kerst, maar voor de Paastijd. De allereerste uitvoering vond plaats op 13 april 1742 in Dublin — vlak voor Pasen. Het oratorium beslaat het hele evangelie: van profetie tot kruis, van opstanding tot overwinning. Pas later werd vooral het eerste deel populair tijdens kerstvieringen. Maar oorspronkelijk? Muziek voor het Lam dat stierf én opstond. 

🎶 Hoe vind jij deze uitvoering?

1 opmerking: